Dogovor o energetici

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je povodom jučerašnjeg dogovora u Briselu sa Beogradom o energetici da je njegova vlada nasljedila mnogo stvari koje nije željela, a da usvojena mapa puta omogućava budžetu Kosova da uštedi desetine miliona eura godišnje kojima su se ranije pokrivali energetski troškovi na sjeveru, prenio je Klan Kosova

On je na sjednici Vlade istakao da će četiri opštine na sjeveru Kosova preći na redovan obračun i naplatu za utrošenu električnu energiju, na osnovu regulatornog i pravnog sistema Kosova.

"Evropska unija pratiće sprovođenje ovog sporazuma. Nasljedili smo mnoge stvari koje nismo željeli. Dajemo sve od sebe sa onim što smo nasljedili. Kao što smo obećali, poslije 20 godina zaustavljamo nepravdu i finansijsko krvoproliće u tom dijelu zemlje i završavamo problem u energetskom sektoru. Ovaj sektor je prioritet Vlade Kosova, jer utiče na svaki aspekt života naših građana", rekao je Kurti.

Kako je dodao, finalizuje se "Energetska strategija 2022-2031" koja će omogućiti tranziciju energetskog sektora, sigurnost snabdjevanja, promovisati čistu energiju i regionalnu saradnju, prije svega sa Albanijom, ali i sa drugim zemljama.

Beograd i Priština juče su u Briselu dogovorili mapu puta za sprovođenje ranije postignutih energetskih sporazuma.