Tako ćemo privući investitore

Kosovska poslovna alijansa (KPA) i Asocijacija kosovskih opština (AKM) zatražili su od Vlade Kosova da osposobi Nacionalni savjet za ekonomski razvoj kako bi se poboljšao imidž kod stranih investitora, izjavio je Agim Shahini, predsjednik KPA, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rijecima, saradnja opština sa KPA ima za cilj povećanje ekonomske saradnje sa opštinama.

"Zajedno cemo pokušati da kroz Nacionalni savjet za ekonomski razvoj damo svoje prijedloge koji se odnose na privrede proizvodaca i da promjenimo sliku koju investitori imaju o nama", rekao je Shahini.

Dodaje da su u Alijansi mislili da potpišu sporazum i na taj nacin da eliminišu sve prepreke tokom ulaganja u kosovske opštine.

"Iako su kosovske opštine ogranicene imovinom, one nisu ogranicene na ponudu vrijednosti. Ekonomija zemlje je najviše stradala od pandemije, ali i krize koja je vec proizvedena zbog nepostojanja strategije Kosova", rekao je on i dodao da su biznisi na Kosovu postali veoma moćni i izveli su tržišta van Kosova, ne da ih je Vlada podržala, ali su imali vještine pa bi ovaj memorandum o saradnji imao jedino za cilj povecanje ekonomske saradnje.

Isto je tražio i predsjednik Asocijacije kosovskih opština Agim Aliu.

"Ovdje smo da potpišemo sporazum za povecanje razvoja i ekonomskog napretka. Svi poslovi koje predstavljate, sve što je navedeno, ne bi bilo moguce bez truda i posvecenosti preduzeca. Naravno, Alijansa i preduzeca su takode imali neke ne baš lake dane. Ritmom i dinamikom oznacimo prvo stabilnost, a zatim napredak", izjavio je Aliu.

Predsjednik gradevinskog sektora na Kosovu Brahim Selimi kao jedan od glavnih problema vidi dobijanje gradevinskih dozvola u opštini.

"Postoje barijere u gradevinskom sektoru na Kosovu gdje tražimo od predsjednika zajedno sa Vladom da ukloni birokratske aspekte licenci. Ovaj sporazum vidim kao polaznu tacku da u buducnosti korelacija izmedu opština i Vlade bude bliža. Dobijanjem gradevinskih dozvola u 80 odsto opština investitor ne može da postane elementarna stranka zbog birokratije dozvola", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri