Profesor i analitičar

Profesor i analitičar Blerim Latifi kazao je da je premijer Kosova Aljbin Kurti svojim ćutanjem na zajedničkoj sjednici vlada Kosova i Albanije dozvolio Rami da bude dominantniji, prenosi Gazeta express.

Latifi je istakao da je Rama svijestan da je "Otvoreni Balkan" glavna tema koja se ne može izbjeci, a da se Kurti ponašao kao domacin, ali ne i kao premijer.

"Debata broj jedan posljednjih mjeseci na Balkanu je debata o Otvorenom Balkanu. Rama to zna. Pokušao je to da objasni filozofskom izjavom: 'Otvoreni Balkan nas ne spaja niti dijeli'. Ovo pitanje se ne može zanemariti. Rama kaže da između dvije zemlje postoje idilični odnosi. Kurti me je iznenadio kako se ponašao tokom sastanka. Činilo da kao da je on Ramin potpredsjednik vlade. Ćutao je, nije odgovarao na šale. Bio je domaćin, ali nije i premijer. Njegovo ćutanje natjeralo je Ramu da dominira na sastanku", rekao je Latifi.

On je dodao da bi trebalo intenzivirati susrete dva premijera.

"Veliki pomaci su se desili i vjerujem da je ovaj sastanak stvorio novi prostor kako bi njihova komunikacija počela da jača i da preuzmu odgovornost za koju su glasani", zaključio je Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express