Kosovo i Srbija usaglasili su se 21. juna da usvoje Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga, izvestio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak.

"Ovo je veliki korak naprijed", ocijenio je Lajčak na Twitteru.

Ovo je prvi dogovor koje su strane postigle od kada Miroslav Lajčak vodi dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi je rekao da ovaj dogovor omogućava fakturisanje električne energije u četiri sjeverne opštine na Kosovu, u skladu sa kosovskim zakonima i regulatornom sistemu.

Mještani četiri opštine na sjeveru Kosova – Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Kosovo i Srbija su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci.

Prema tim sporazumima, naplatu struje na sjeveru je trebala da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana.

Prema podacima Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT), gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona eura.