Zajednička sjednica

Vlade Kosova i Albanije potpisale su juče na zajedničkoj sjednici u Prištini 19 sporazuma, medu kojima su sporazum o slobodi kretanja koji bi omogucio potpunu slobodu kretanja izmedu Albanije i Kosova, prenosi Lajmi.

Potpisani su i sporazumi iz oblasti carine, putne infrastrukture, kao i sporazum o zajednickom bukvaru koji bi, kako se navodi, predstavio cinjenice albanskog naroda u jednoj dostojanstvenoj publikaciji.

Sporazum o obrazovanju podrazumšceva mogucnost takmicenja i nastavak studija na 19 univerziteta na Kosovu i Abaniji, pod jednakim uslovima, kao i sporazum o gradanskom status koji podrazumijeva obavještavanje u realnom vremenu izmedu Albanije i Kosova o promjenama u gradanskom statusu.

Sporazum o carini podrazumijeva studiju u pravcu realizacije zajednickog carinskog sistema izmedu Albanije i Kosova, a sporazum o socijalnom osiguranju korake ka ujedinjenju tržišta socijalnog osiguranja Albanije i Kosova, dok sporazum o energiji podrazumijeva rad na povecanju sigurnosti i diversifikacije snabdjevanja, odnsno razvoj terminala za tecni gas u Valoni.

Sporazum o poljoprivredi podrazumijeva povecanu razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pristup finansijama EU, kao i izgradnji zajednickog informaciono-statistickog sistema Kosova i Albanije, sporazum o putnoj infrastrukturi podrazumijeva studiju za unapredenje prekogranicnih puteva, a sporazum o transport studiju izvodljivosti za izgradnju železnicke linije Durs-Priština.

Cilj sporazuma o  zdravstu je razmjena iskustava i usluga u medicini, kao i unifikacija protokola za lijekove i medicinsku opremu izmedu Albanije i Kosova, ukljucujuci razmjenu rijetkih lijekova.

Sporazum o turizmu podrazumijeva zajednicku digitalnu platformu za promociju turizma Kosova i Albanije, a sporazum o mladima, razmjenu iskustava o razvoju politika i aktivnosti za mlade.

Cilj sporazuma o zaštiti je intenziviranje saradnje i konsolidacija napora u oblasti gorskog spasavanja i teritorijalnih voda, a sporazuma iz oblasti pravosuda priznavanje pravosudnog ispita i omogucavanje obavljanja advokatske profesije i na Kosovu i u Albaniji.

Luan Dalipi, šef kabineta premijera Albina Kurtija, objavio je sve dogovore postignute na zajednickoj sjednici vlada Kosova i Albanije i naveo da su mnogi od dogovora koji su postignuti na prethodnim zajednickim sjednicama dvije vlade sprovedeni što, kako je rekao, dokazuje najviši nivo pripremljenosti i posvecenosti.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net