Uz pomoć

Analitičar Gani Qari tvrdi da su Ramine posjete Kosovu, Hashimu Thaçiju u Hagu i sastanci, zastrašujući signali da se priprema veliko zlo za Kosovo, prenosi Bota sot.

"Serija konspirativnih posjeta albanskog premijera Edija Rame i sastanci koje orkestrira sa sumnjivim biznismenima oligarhijske kompanije Devolli, a možda i sa nekom drugom oligarhijskom kompanijom vezanom za bivšu inkriminisanu politiku, zastrašujući su signali da, ovaj monstruozni političar koji govori albanski sprema veliko zlo za Kosovo", rekao je Qari.

On je ocjenio da posle izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza da Srbija treba da prizna Kosovo i izvještaja odbora Evropskog parlamenta u kome piše da sporazum Kosova i Srbije treba da se okonča međusobnim priznavanjem, Rama pokušava, ističe Qari da uz pomoć "kvislinga zatvorenih u Hagu" uzburka političku situaciju na Kosovu i dovede do rušenja aktuelne vlade.

Dodao je i da sve ono što se dešava na Kosovu kao i protest veterana, "orkestracija koja ne iznenađuje".

"Zbog toga uopšte ne iznenađuje ovakva orkestracija dešavanja u našoj zemlji koja je bez značajnijeg razloga počela protestima veterana ispred Skupštine Kosova u Prištini, ne prihvatajući bilo kakvu priliku da se postigne dogovor sa Vladom", rekao je Qari.

Qari tvrdi da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Rama pokrenuli kampanju za povratak "inkriminisanih stranaka na vlast" kako bi srušili Kurtijevu vladu i kako bi Vučić i Srbija bili nagrađeni podjelom Kosova.

Analitičar Skender Muliqi smatra da je Ramina posjeta Thaçijevoj porodici ima za cilj da ubjedi Kosovo da se pridruži Otvorenom Balkanu.

"Premijer Albanije boravi u ovoj posjeti Thaçijevoj porodici, nakon posjete koju je u Hagu obavio sa bivšim liderima OVK, koji se nalaze u pritvoru po optužbama Specijalnog suda sa sjedištem u Hagu. On je planirao i da ode u Devollijevu kompaniju, posjeti Orahovac i možda će biti drugih posjeta. Ono što, čini mi se, najviše interesuje širu javnost, jeste šta je svrha ovih posjeta, prije sastanka dvije albanske vlade? Mislim da se Rama poslije posjete Hagu, posjeta kompanija na Kosovu i Thaçijevoj porodici prvo prave za protagonizam, a onda da se preko moćnih ljudi iz biznisa i politike ubjedi Kosovo da se pridruži Otvorenom Balkanu, gdje je Kurtijeva vlada do sada odbijala takvu regionalnu inicijativu", rekao je Muliqi.

Muliqi kaže da postoje i druge tajne poruke poput one da se poništi Specijalni sud.

"Priča se i o drugim političkim namjerama Rame, da će slati tajne poruke za raspuštanje Specijalnog suda i mislim da je Rama veoma svijestan da je sporazum ratifikovan u Skupštini Kosova, većinom glasova, nemoguće poništiti. Sporazumi poput ovog o formiranju Specijalnog suda i drugi sporazumi koje je ratifikovala Skupština, iako su pogrešni, automatski poprimaju međunarodni karakter i kao takvi se ne poništavaju. Znamo da je bilo javnog pokušaja da se specijalni sud poništi, ali to je bilo neuspješno. Greška koja je nastala osnivanjem specijalnog tribunala za ratne zločine u Hagu bila je ta što na Kosovu zakon i red nikada nisu preovladali dovoljno da se takav navodni tribunal za ratne zločine uspostavi na Kosovu, a ne u Hagu", kazao je Muliqi.

On je istakao da će Rama na sastanku dve vlade zatražiti od Kurtijeve vlade da se pridruži "Otvorenom Balkanu".

Izvor: Bota Sot/Kosovoonline