Stručnjak za Balkan

Stručnjak za Balkan i profesor na univerzitetu u Gracu Florian Bieber rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije pripremao javnost u Srbiji za bilo kakav kompromis u vezi Kosova i izrazio sumnju da postoji volja za dogovorom koji bi podrazumevao priznanje.

Bieber je u intervjuu za postal Nova S Biber naveo da Njemačka godinama insistira da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali i dodaje da ne znakakav model bi mogao da bude primjenjen.

"Njemačka na tome insistira godinama. Normalizacija odnosa mora da uključi barem de fakto priznanje Kosova od strane Srbije. Da li će ovo morati da bude de fakto ili potpuno priznanje je fleksibilno. Međutim, jasno je da je takvo rješenje od početka bio cilj dijaloga. Nažalost, ne vidim da je Vučić pripremao društvo za bilo kakav kompromis. Uprkos svim njegovim pričama o bolnim ustupcima itd, njegovi mediji su širili dezinformacije i govor mržnje protiv Albanaca i Kosova, što otežava postizanje kompromisa", kaže Bieber.

Bieber je izrazio sumnju da je Vučić voljan da napravi takav dogovor.

"Štaviše, nedostaju podsticaji. Ne mislim da Vučić želi da uđe u EU, niti je u stanju da to uradi, jer odsustvo demokratije i vladavine prava to onemogućava i ne vidim da se to popravlja pod njegovom vlašću. Kao rezultat toga, on nema mnogo podsticaja da reši odnose sa Kosovom", rekao je Bieber.

Bieber kaže i da se  Vučić i dalje nada da će izbjeći odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

„Ukoliko ne bude jasnog pritiska EU i članica poput Njemačke, sumnjam da Vučić vidi bilo kakvu korist od uvođenja sankcija. Očigledno igra već neko vrijeme, nadajući se da će izbjeći odluku. Kako se rat odugovlači, a razmjere ratnih zločina, pored same agresije, jasno su vidljive, sve je teže videti zašto se Srbija ne pridružuje sankcijama. Većina objašnjenja Vučića, Brnabić i drugih djeluje kao izgovor. Takođe, posmatrajući lojalne medije, nema mnogo kritičnijeg izvještavanja o Putinu, što sugeriše da Vučić baš i ne priprema teren za zaokret“, rekao je Bieber.

Bieber ne smatra da bi Srbija i sama pala pod sankcije ukoliko se ne pridruži sankcijama protiv Rusije, ali da bi to moglo da utiče na kompanije u ruskom vlasništvu u Srbiji, da će evrointegracije Srbije biti usporene, a njen kredibilitet patiti.

"Izgubiće međunarodni prestiž i svakako ulogu koju ima u regionu. Dakle, postoji cijena za nepridruživanje sankcijama, ali to su više indirektni troškovi nego sankcije", rekao je.

Argument da Srbija ne podržava sankcije zato što je pretrpela sankcije je "potpuno neiskren", smatra Bieber i navodi da je Vučić "lično profitirao od rata i teško da je on žrtva sankcija".

Takođe, kako je kazao, sankcije Rusiji su mnogo ciljanije i ako Srbija ne voli široke sankcije, mogla bi da se pridruži onima protiv oligarha i drugim ciljanim sankcijama, jer nema argument protiv ovih sankcija.

"Na kraju, argumenti vlade djeluju neiskreno i potvrđuju percepciju da srpska vlada suštinski daje više važnosti odnosima sa Rusijom nego međunarodnom pravu i ljudskim pravima. Biće potrebne godine da se promjeni ova slika", ocjenio je Bieber.

Izvor: Kosovo Online/Nova S