U prvih pet mjeseci

Trend uvoza robe i proizvoda iz Srbije je dodatno povećan u odnosu na isti period prethodne godine. Ekonomski analitičari smatraju da do trenda povećanja uvoza robe iz Srbije dolazi iz više razloga, a da je jedan od njih što Vlada Kosova ne podržava domaće proizvođače kao što Srbija podržava njena preduzeća, prenosi Lajmi.

Predsjednik Privredne komore Kosova Skender Krasniqi, rekao je za KosovaPress da nedostaje volja Vlade Kosova da subvencioniše domaće proizvođače, što bi uticalo na smanjenje uvoza iz Srbije i da smatra da je to rezultat podrške koju Srbija daje preduzećima, kao i da su njihove cijene konkurentne u odnosu na druge cijene.

"Ovo je rezultat toga što naša država ne podržava u dovoljnoj meri naše kompanije. Dakle, čak i za ovo, postoji nedostatak volje Vlade Kosova za bolju politiku, veću podršku, više subvencionisanja  proizvođača, povećanja zaposlenosti i za povećanje blagostanja građana", naglasio je Krasniqi.

Ekonomski stručnjak Muhamet Spahiu rekao je da je samo u prvih pet mjeseci ove godine Kosovo uvezlo iz Srbije robe u vrijednosti od 132 miliona eura. Ovaj uvoz za ovih pet mjeseci, prema riječima Spahiua, najveći je u posljednje četiri godine.

"Mislim da će ovaj petomjesečni period biti vjerovatno veći nego 2018. godine kada je bio vrhunac, prije primjene poreske mjere taksi od 100 odsto na robu iz Srbije", rekao je Spahiu.

Spahiu ocjenjuje da je povećanje uvoza iz Srbije očekivano zbog ukidanja barijera i taksi od strane Vlade Kosova za srpske proizvode.

"To je bilo očekivano, a ne očekivano u negativnom aspektu, jer su uklonjene mnoge barijere koje su stvarale prethodne vlade", rekao je on.

Spahiu smatra da je vladajuća partija "Samoopredjeljenje" prekršila principe i obećanja u vezi sa srpskom robom i proizvodima.

"Ovakav politički marketing koji je postao praksa na Kosovu i koji nema kriterijume, uopšte nema morala, mislim da je dostigao vrhunac čak i u smislu ovih obećanja koja smo imali", rekao je on.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline