Zabrinjavajuće

U prvih pet mjeseci ove godine na Kosovu su 73 osobe oboljele od tuberkuloze, a direktor Klinike za pulmologiju Musa Hoxha izjavio je da se bilježi tendencija porasta broja oboljelih od te plućne bolesti i da zabrinjava što su najviše pogođeni mladi između 20 i 30 godina, prenosi Lajmi.

U toj klinici Univerzitetskog centra Kosova trenutno se nalazi 16 pacijenata oboljelih od tuberkuloze, a samo u orvih ove bolesti, a Hoxha kaže da je pandemija koronavirusa uticala na to da se novi slučajevi tuberkuloze ne identifikuju na vrijeme.

"Kada se pandemija smirila, imamo više slučajeva tuberkuloze i raka pluća. Postoji trend porasta oboljelih od raka ali i tuberkuloze. Imamo odjeljenje B na kome je skoro 99 odsto pacijenata sa tuberkulozom. Imamo oko 16 pacijenata sa tuberkulozom. Broj oboljelih od raka pluća je trenutno između 12 i 13", rekao je Hoxha u intervjuu za Kosovo press.

Govoreći o terapijama koje se primuju kod bolesnika sa tuberkulozom, Hoxha je naveo da su one trenutno na posljednjim zalihama, ali da se očekuje njihova nabavka.

Iako je na Kosovu nizak broj novih, kao i aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, Hoxha kaže da je na Klinici za pulmologiju trenutno 28 pacijenata sa simptomima postkovida. Za te pacijente je naveo da su tokom ranijeg zaražavanja bili teški slučajevi sa masivnom upalom pluća, da im je bila potrebna terapija kiseonikom i da imaju prateće bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i dijabetes.

Na Klinici za pulmologiju trenutno su na liječenju 63 pacijenta u stabilnom stanju.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net