Prestižni američki list

Prestižni američki list Washington Post posvetio je članak predsjedniku Skupštine Kosova Glauku Konjufci istakavši da je Konjufca, nakon posjete bivšim liderima OVK u Hagu kojima se sudi za ratne zločine, kritikovao rad Suda zbog dužine trajanja procesa, prenosi Reporteri.

"Visoki kosovski zvaničnik kritikovao je dužinu trajanja specijalnog suđenja bivšim borcima za nezavisnost optuženim za ratne zločine tokom i nakon rata na Balkanu 1998-1999. godine. Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca otputovao je u Hag, kako bi se sastao sa pet bivših lidera OVK, uključujući i bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija i bivšeg predsjednika parlamenta Kadrija Veselija. Prvo hapšenje je izvršeno u septembru 2020. godine, tri mjeseca nakon što su optužbe objavljene u javnosti, a sva petorica su negirali optužve“, navodi se u tekstu američkog lista.

Konjufca je kritikovao dugotrajan proces, navodeći pravo osumnjičenih da im se sudi "u najrazumnijem mogućem roku".

On se sastao sa bivšim predsjednikom parlamenta Jakupom Krasniqijem i Pjeterom Shalom, a očekuje se da će se sastati i sa Rexhepom Selimijem.

Danas sastati sa bivšim predsjednikom Hashimom Thaçijem, bivšim liderom PDK Kadrijem Veselijem i bivšim liderima ORV-OVK Hysnijem Gucatijem i Nasimom Haradinajem.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri