Kosovsko-srpski odnosi

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da se zvaničnici Evropske unije slažu da se normalizacija kosovsko-srpskih odnosa treba postići međusobnim priznanjem, prenosi Reporteri.

On je upitan da prokomentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da Srbija ne priznaje Kosovo, čak i ako je to uslov za članstvo u EU, rekao da u Briselu više nema zvaničnika koji ne razumeju i ne prihvataju da se normalizacija odnosa treba završiti međusovnim priznanjem.

"Jasno je da sada dijalog sa Srbijom nije dugotrajan proces kroz koji se obećava priznanje nezavisnosti nakon raznih ustupaka Kosova, kao što se dešavalo proteklih decenija. U EU ima zvaničnika koji to glasnije govore, ali u Briselu više nema onih koji ne razumeju i ne prihvataju da normalizacija odnosa znači međusobno priznanje“, istakao je Kurti.

On je na ovoj konferenciji za novinare saopštio da je Venecijanska komisija dala zeleno svijetlo na prijedlog Vlade Kosova za provjeru u pravosudnom sistemu i za funkcionisanje Biroa za oduzimanje nelegalne imovine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri