Zajednička ekonomska komisija

Turski ministar spoljnih poslova Mevlüt Çavuşoğlu izjavio je da Turska podržava dijalog Kosova i Srbije i da dogovor treba postići diplomatskim kanalima, prenosi Telegrafi.

"Dijalog je neophodan za postizanje stabilnosti u regionu", rekao je Çavuşoğlu na konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervallom i dodao da Turska podržava i evropski put Kosova.

On je kazao da je sa Gervallom razgovarao o produbljivanju odnosa Turske i Kosova.

"Razgovarali smo i o regionalnom razvoju. Želim da ponovim naš stav o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova i njegovoj integraciji u međunarodne institucije i evroatlantske organizacije", rekao je Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu je rekao da najveću prijetnju odnosima Kosova i Turske predstavlja postojanje Feto organizacije na Kosovu i ocijenio da ta organizacija "truje odnose".

"Pokušavaju da truju mlade ljude i ulažu u medije, a sa druge strane pokušavaju da se infiltriraju u institucije. Za nas je uznemirujuće da vidimo to, a znamo da su opasni za budućnost", rekao je Çavuşoğlu.

Turski šef diplomatije rekao je i da će ohrabriti turske biznismene da investiraju na Kosovu i najavio ulaganja iz oblasti energetike, prenosi Gazeta Express.

On je pojasnio da tu misli na struju jer će Turska u bliskoj budućnosti moći da izvozi struju.

"U oblasti energetike, naše kompanije su spremne da investiraju i ne žele garancije za kupovinu. Finansiranje ćemo sami obaviti i uradićemo za godinu dana. Vjerujem da su jake kompanije zainteresovane za takve investicije kao što je proizvodnja struje", rekao je on.

Çavuşoğlu je najavio osnivanje zajedničke ekonomske komisije.