Negodovanje

Demokratska partija Kosova negodovala je zbog odluke Vrhovnog suda koji je presudio u korist Regulatorne kancelarije za energetiku i poskupljenja struje, ocjenjujući da je nepravedna i da je doneta pod političkim uticajem, prenosi Klan Kosova.

Ta stranka smatra da je to rezultat arogantne politike vlade, za koju kaže da je neodgovorna i nesposobna i da misli da su politika i vlasti iznad pravde koju treba da dijele sudovi.

"Vrhovni sud je poništio odluku dva niža suda, i to Osnovnog suda u Prištini i Apelacionog suda. Oba ova suda su bila mišljenja da je to poskupljenje učinjeno suprotno zakonu, i protivno pokušaju da se građanin Kosova zaštiti od poskupljenja struje", poručili su iz PDK.

Naglasili su da se PDK oštro protiviodluci Vrhovnog suda, smatrajući je da je na nju uticala aktuelna vlast.

"Vrhovni sud je izgleda bio vođen drugim klanovskim interesima, karijerističkim i posebno političkim", ocjenila je PDK.

Povodom odluke Vrhovnog suda oglasila se i Regulatorni ured za energetiku koja je naveo da po toj presudi o tarifama električne energije odluka te kancelarije 8. februara ostaje na snazi.

Regulatorna kancelarija za energetiku je, kako prenosi Reporteri, navela da je Vrhovni sud tom presudom preinačio rešenja Apelacionog suda i Osnovnog suda u Prištini, i odbio kao neosnovan zahtjev i predlog tužioca da odloži izvršenje Rješenja Regulatornog ureda za energetiku o novi tarifama.

"Odbor Regulatornog ureda za energetiku je tokom svog rada korektno sprovodio zakonske odredbe na snazi i samostalno obavljao svoje funkcije. Odbor podsjeća da utvrđene cijene garantuju stabilnost i sigurnost u energetskom sistemu, a samim tim odražavaju i troškove sistema. Zaštita potrošača i čitav energetski sistem su od suštinskog značaja za sistemska i dugoročna rješenja", navodi se u saoptštenju RUE.

Izvor: Kljan Kosova/Reporteri