Nedostatak dokaza

U Osnovnom sudu u Prištini optuženi Gramos Shabani, Edona Haliti, Albert Ademaj i Leotrim Musliu oslobođeni su optužbi za pripremanje terorističkih napada na Kfor, srpske pravoslavne crkve i diskoteke, objavio je sudija Agim Kuçi, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, optuženi su u nedostatku dokaza oslobođeni optužbe jer nije dokazano da su počinili krivična djela za koja im se stavljaju na teret.

Protiv ove presude nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe u zakonskom roku od 15 dana od dana prijema iste.

Riječ je o ponovljenom postupku budući da je 2019. godine u septembru Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim šest osoba za planiranje terorističkih napada na Kfor, srpske pravoslavne crkve , kao i diskoteke na Kosovu i osudio ih na ukupno 25 godina i devet mjeseci zatvora.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, 4. oktobra 2018. godine, Bujar Behrami i Resim Kastrati optuženi su da su u periodu od decembra 2017. do 29. juna 2018. godine pripremali terorističke napade na Kosovu.

Behrami je, kako navodi tužilaštvo, pokušao da stvori grupu pod nazivom "Pomoćnici Islamske države u zemlji orlova", koja bi djelovala na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Prema optužnici, teroristički napadi pripremani su odvojeno u diskotekama "Insomnia" i "Cambodia" u Gračanici, kao i na pravoslavnu crkvu u Sjevernoj Mitrovici, kao i na drugim posjećenim mjestima.

U optužnici se navodi da se Resim Kastrati bavio nabavkom vatrenog oružja i eksploziva, kao i pronalaženjem lica za obuvanje prsluka sa eksplozivom.

Ovim radnjama tužilaštvo je dvojici okrivljenih teretilo da su počinili krivično djelo "pripremanje terorističkih akata ili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova”.

Optuženi Bujar Behrami je, prema navodima tužilaštva, tokom aprila - maja 2018. godine, u cilju izvršenja terorističkih akata na Kosovu, tokom komunikacije sa osobom po imenu Mursel Murseli iz Njemačke, slao sredstva osumnjičenom Resimu Kastratiju u vrijednosti od 9.000 eura radi kupovine eksploziva.

Optužnica Gramosa Shabanija tereti i za krivično djelo "Pripremanje terorističkih akata ili djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova" zbog planiranja i pripremanja terorističkih akata u Belgiji i Francuskoj, budući da je i belgijski državljanin.

On je, kako navodi tužilaštvo, planirao samoubilački napad eksplozivom na mjestima koja posjećuju građani, uz sprovođenje prikrivenih mjera istrage i nadzora, ali je 5. juna 2018.godine uhapšen.

U nastavku optužnice, Gramos Shabani je 2. juna 2018. namerno pozvao svoju suprugu Edonu Haliti kako bi pripremila terorističke akcije na Kosovu, naloživši joj da vozilom izvrši samoubilački napad eksplozivom na pripadnike Kfora na Kosovu i drugim mjestima.

Za ove radnje, tužilaštvo ga tereti za krivično djelo "regrutovanje radi terorizma“, iz člana 139. KZRK.

Optužena Edona Haliti je, prema navodima tužilaštva, u periodu od maja do 2. juna 2018. godine, postupajući po nalogu optuženog Gramosa Shabanija, učestvovala u inkriminišućim radnjama pripremanja terorističkih akata na Kosovu, planirajući da izvrši samoubilački napad sa eksplozivom u vozilu protiv pripadnika Kfora na Kosovu, kao i na drugim mjestima koja posjećuju građani, snabdjeveni vatrenim oružjem i eksplozivom u cilju izvršenja terorističkog akta.

Zbog ovih radnji, optužnica tereti Edonu Haliti za krivično djelo "pripremanje terorističkih akata ili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova“.

Još dva optužena, Ademaj i Musliu, optuženi su da su znali i bili obavješteni da su optuženi Behrami i Kastrati pripremali terorističke napade na Kosovu, da su bili u stalnom kontaktu sa njima i da nisu prijavili te kriminalne djelatnosti.

Optuženi Leotrim Musliu tereti se i za krivično djelo "neovlašćeno držanje, kontrola ili držanje oružja“, zbog toga što je optuženi Musliu, prema optužnici, u neodobreno vrijeme, bez važeće dozvole, a kršeći važeći zakon o oružju na Kosovu, obezbjedio i posedovao vatreno oružje, automatske puške, koje je prilikom upada u kuću i objekte policije Kosova, oduzeti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri