Napredak

Predsjednik Evropskog registra za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju Karl Ditrih ocjenio je da je Kosovo postiglo napredak u obezbjeđivanju institucionalne nezavisnosti Agencije za akreditaciju (KAA), prenosi Koha.

Ditrih je na zajedničkoj konferenciji sa ministricom obrazovanja Arberiom Nagavci rekao, bez navođenja konkretnog datuma, da bi Kosovo vrlo brzo moglo da dobije zeleno svijetlo za povratak u Evropsko udruženje za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i u Evropski registar za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (EQAR).

"Nadamo da ćemo Kosovo i KAA što prije prigrliti kao prijatelje u Evropi i kao partnere što su i bili u prošlosti. Vidimo mnogo poboljšanja. Veoma smo optimisti i nadamo se da će se ovo završiti i isplatiti punopravnim članstvom u ENQA i upisom KAA u naš registar u EQAR-u", rekao je Ditrih.

On je dodao da institucije moraju da nastave da rade na ispunjavanju uslova za povratak u evropske obrazovne organizacije.

Nagavci je zasluge za značajan napredak pripisala ministarstvu na čijem je čelu i aktuelnoj Vladi i dodala da je povratak u evropske organizacije za obrazovanje na prvom mjestu prioriteta.

Ministarka Nagavci je dodala  da će uskoro u Skupštini biti izglasan Zakon o Agenciji za akreditaciju, koji je kriterijum za povratak u ENQA i EQAR.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore