Premijer Crne Gore

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je za RTCG da je imao dva razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji su se odnosili na ekonomsku saradnju, Otvoreni Balkan, dok je, smatra on, pitanje Temeljnog ugovora pitanje između države i crkve. Dodao je i da je pitanje demarkacije sa Kosovom završena stvar.

"Da li ima napretka, ima. Dovodimo sve u jedan status i zatvaramo temu. Nadam se da će ta tema uskoro biti zatvorena", naglasio je on u vezi Temeljnog ugovora.

Istakao je i da svim državama regiona pokušava da uspostavi dobre odnose.

"Ja nisam političar prošlosti, to ne znači da ne poštujem istinu. Kada je riječ o demarkaciji sa Kosovom, za nas je to završena stvar. Regionalna saradnja je kad ljudi budu mogli lakše da dolaze jedni kod drugih, i ko hoće da razgovara o infrastrukturnim projektima, ja sam i više nego otvoren."

Prema njegovim riječima regionalna saradnja se odnosi na konkretne primjere.

"Moramo imati otvorenu komunikaciju sa svim premijerima i liderima država regiona. Tražili smo da se oslobodi uvoz iz Srbije, to nije samo izlazak nama u susret, treba imati otvorene kanale i zaista može u jednom trenutku doći do nestašice. Mislim da je veća pretnja nestašica električne energije, nego hrane", ocjenio je Abazović.

Na pitanje o projektu Otvoreni Balkan, Abazović je kazao da je za njega to "čedo Berlinskog procesa".

"Da li su to kompatibilni procesi, jesu. Podrazumevaju ekonomsku saradnju, rad da profunkcioniše zajedničko tržište, kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični. Interes Crne Gore je ključan u dva aspekta - politička i ekonomska stabilnost", kazao je on.

Dodao je da Crna Gora može da izabere da bude zatvorena država, ali da je to neće dovesti nigdje.

"Ako ne možemo biti kompatibilni sa zemljama regiona, šta da očekujemo sutra u Evropskoj uniji. Više granica, više šverca. Manje granica, manje šverca. Nama treba jedinstven sistem", poručio je on.

Izvor: rtcg.me