Francuska dala signale

Francuska je dala signale da se poslije parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, koji će biti održani 19. juna, "neće više protiviti odluci o viznoj liberalizaciji za Kosovo", prenosi Radio Slobodna Evropa pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore. Kako se navodi, šanse rastu, ali nema garancija.

S obzirom da je Francuska u EU najveći protivnik vizne liberalizacije za Kosovo, signali iz nje se vide kao optimistični znaci da će do ukidanja viza za Kosovare doći "uskoro".

"Na nivou radnih grupa i na tehničkom nivou u Savjetu EU još nismo videli nikakav pomak ka odluci o viznoj liberalizaciji. Ali, nedavno smo vidjeli porast spremnosti za to na političkom nivou. Postoji posvećenost na veoma visokom političkom nivou i to daje nadu", rekao je neimenovani diplomata.

Kako je rekao, kada postoji usklađenost i spremnost na najvišem političkom nivou, onda se rad na tehničkom i proceduralnom nivou može desiti veoma brzo.

Vlada Kosova tvrdi da je ispunila sve kriterijume od ukupno 95 koliko je EU postavila za liberalizaciju.

Međutim, taj proces su u više navrata ometale neke zemlje članice EU, posebno Francuska, koja je izrazila rezerve u pogledu slobodnog kretanja građana Kosova.

Prema diplomatskim izvorima, Francuska je tražila dodatne garancije da, u slučaju vizne liberalizacije za građane Kosova, neće biti zloupotreba i dolaska lažnih azilanata u zemlje EU – kao što se desilo sa Albanijom i Gruzijom.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da se Kosovo direktno angažovalo sa francuskim vlastima na otklanjanju zabrinutosti ove zemlje i da bi to takođe moglo imati pozitivan uticaj.

Jedan od važnih elemenata, kažu izvori u EU, jeste javna podrška koju je nemački kancelar Olaf Scholz dao liberalizaciji viznog režima za Kosovo, tokom prošlonedeljne posjete Kosovu.

Izvor: RSE