Mijenjaju se prethodne odluke

Vrhovni sud Republike Kosovo odobrio je zahtjev Regulatornog ureda za energiju (RUE) za vanredno preispitivanje sudske odluke i odlučio je promijeniti odluke Apelacionog i Osnovnog suda, uzimajući u obzir zahtjev PDK za odgodu rješenja o izvršenju za nove energetske tarife kao neosnovanu.

"Zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke, koji je podnio tuženi Regulatorni ured za energiju (RUE), protiv rješenja Apelacionog suda - Odjel za upravne poslove u Prištini, A.A. Ne. 364/2022 od 17. 05. 2022. Rješenjem Apelacionog suda-Odjela za upravne poslove u Prištini, A.A. Ne. 364/2022 od 17.05.2022 i rješenje Osnovnog suda u Prištini-Odjel za upravne poslove A. Br. 656/22 od 08.04. 2022, čime je odbijen kao neosnovan zahtjev-prijedlog tužitelja Demokratske stranke Kosova za odgodu izvršenja Rješenja tuženog Regulatornog ureda za energetiku, br. prot. 077/2022 od 16.02.2022., do donošenja odluke po tužbi s pravomoćnom odlukom u sudskom postupku”, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Cijelo saopštenje za javnost:

Vijeće Vrhovnog suda u upravnom sporu, po tužbi tužitelja-predlagatelja Demokratske partije Kosova (PDK) protiv tuženog-protiv predlagača Regulatornog ureda za energetiku (RUE), sa pravnim osnovama poništava rješenje tuženika, br. prot. 077/22 od 16.02.2022. i zahtjevom za odgodu izvršenja istog, odlučujući o zahtjevu za vanredno preispitivanje sudske odluke tužene RUE, protiv rješenja Apelacionog suda, usvojio je zahtjev kao osnovan, za vanredno preispitivanje sudske odluke, koju je podnio tuženi Regulatorni ured za energiju (RUE), protiv rješenja Apelacionog suda.

Vijeće Vrhovnog suda preinačilo je rješenje Apelacionog suda i rješenje Osnovnog suda u Prištini, te odbilo kao neosnovan zahtjev-prijedlog tužitelja, Demokratske stranke Kosova, da se odgodi izvršenje rješenja tužene strane (RUE).

Vrhovni sud presudom ARJ broj 45/2022 smatra da se na temelju takvog stanja predmeta pravni stav Apelacionog suda i Suda prvog stepena kao u pobijanim presudama ne može prihvatiti kao pravičan i zakonit. U ovom slučaju Apelacioni sud je trebao biti kumulativan kako je predviđeno članom 22. st. 2. ZPP-a, da pravilno ocijeni sve okolnosti i činjenice prema specifičnosti slučaja odlučeno je kao u rješenju tuženog tijela RUE, dakle prvostepeni sud u slučaju donošenja privremene mjere osporio ovu zakonsku odredbu, kao i sud drugog stepena kada je prihvatio takvo stajalište suda prvog stepena, jer je prema ocjeni Vrhovnog suda obrazloženje pobijane odluke sa zahtjevom za vanredno preispitivanje odluke suda, ali čak ni ona prvostepena je neuvjerljiva i nije konkretna u pogledu odlučnih činjenica na kojima se te odluke temelje.

Činjenice i zaključci nižestepenih sudova su generalizirane i kao takvw nepotkrijepljenw o tome kolika je konkretna šteta i koliko je ta šteta za tužitelja mjerljiva, a koju bi bilo teško popraviti prije nego što se donese ocjena zakonitosti osporenog u pravodobnom postupku, sve dok odgoda ne bi bila na štetu protivne stranke ili zainteresirane strane i ako odgoda ne bi bila u suprotnosti s javnim interesom.

Slijedi da obrazloženje osporenog rješenja Apelacionog suda ne sadrži pravne i uvjerljive razloge prema dokazima iz spisa predmeta za zakonske uslove propisane članom 22. ZPP-a za donošenje privremene mjere, čime se nenadoknadiva šteta čini nepouzdanom kako bi opravdao privremenu mjeru u ovoj fazi i ne dovodeći u pitanje prekid postupka smještaja po tužbi, meritorno, u pogledu revizije zakonitosti upravnog akta.