Summit EU

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na pitanja u vezi s ukidanjem viza za građane Kosova, potvrdivši da će se takvo pitanje rješavati na summitu Europske unije sa Zapadnim Balkanom.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru objavljenom na službenim stranicama navodi da će sastanak 23. juna biti prilika za razgovor o važnim temama.

“Uprkos preporukama Europske komisije, Kosovari nemaju pristup Schengenskoj vizi. Prema Prištini, Francuska je jedna od zemalja koja usporava ovaj proces. Zašto je ona? Hoće li ova tema biti obrađena na summitu EU-Zapadni Balkan?", bilo je pitanje upućeno francuskom MVP-u.

"Sastanak čelnika Europske unije - Zapadni Balkan 23. juna bit će prilika da se, između ostalih tema, razgovara o mogućnosti da zemlje u regiji upoznaju svoju europsku perspektivu", navodi se u odgovoru.

Između ostalog, Francuska je u pogledu ukidanja viza za Kosovo rekla da se uslovi u tom pogledu moraju dugoročno učinkovito ispuniti.

"Što se tiče liberalizacije viznog režima za Kosovo, ovo pitanje dio je mape puta koju je odobrila Europska unija, a koja uključuje niz uslova koji se moraju učinkovito ispuniti na duge staze."

Prije četiri godine Europska komisija preporučila je ukidanje viznog režima za Kosovo. Liberalizacija je izglasana i u Europskom parlamentu, no konačna odluka ostala je na Vijeću ministara EU.

Izvor: Reporteri/info-ks.net