Bivši predsjednik Ustavnog suda

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani, iznoseći svoje mišljenje o „Otvorenom Balkanu“ kaže da SAD daju podršku projektu i na taj način pokušavaju da otrgnu Srbiju od ruskog i kineskog uticaja, prenosi Reporteri.

“Preko 'Otvorenog Balkana' SAD daju Srbiji istaknutu ulogu u ovoj inicijativi zbog visokog proruskog odnosno zbog antiameričkog raspoloženja”, rekao Hasani.

Projekat koji su pokrenule tri zemlje, Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija, prema riječima profesora Envera Hasanija, nastao je nakon „zamora“ Evropske unije proširenjem i nakon odugovlačenja procedura za zemlje Zapadnog Balkana.

„Stvorena je nova uloga Srbije, ključnog proruskog i prokineskog aktera u regionu, što je bilo suprotno očekivanjima Kosova da igra konstruktivnu ulogu sa Srbijom, koja je postala miljenik Zapada. Srbija, a ne drugi, je prepoznata po svojoj primarnoj ulozi u protjerivanju Rusa i Kineza sa Balkana. Samo ona je to mogla, drugi ne! Zar samo Japan nije mogao ukloniti uticaj komunizma na Dalekom istoku nakon 1945?! Zar samo Japan nije mogao da služi kao američka bezbjednosna zona u zapadnom Pacifiku nakon Korejskog rata?! Tek kasnije su tamo stvoreni drugi američki saveznici”, napisao je Hasani.

Što se tiče primjedbi da Kosovo ne učestvuje u „Otvorenom Balkanu“, prema njegovim riječima, stvara se prostor da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavi status kvo prema Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri