Najstariji u regionu

Pripadnici Policije Kosova su najstariji u regionu, usljed čega Sindikat Policije Kosova smatra da je neophodno usvajanje Zakona o prevremenom penzionisanju.

U Sindikatu Policije Kosova kažu da se kasni sa usvajanjem ovog zakona, jer je bilo obećano da će se ovaj zakon dovršiti do marta.

Usvajanjem zakona o prevremenom penzionisanju, svaki policajac koji navrši 55 godina odlazi u prevremenu penziju i očekuje se da 60 odsto plate prima na ime penzije. U međuvremenu, 528 policajaca sa hroničnim bolestima primorano je da ide na posao.

Predsjednik Sindikata Policije Kosova, Imer Zeqiri, izjavio je za KosovaPress da je Zakon o prevremenom penzionisanju neophodan i da bi trebalo da bude stavljen u proceduru po svaku cijenu ove godine.

„Zakon o penzionisanju sa 55 godina ili prevremeno za Policiju Kosova je izuzetno neophodan i mi smo podneli zahtjev i razgovarali o ovom pitanju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni su izrazili interesovanje da se ovaj zakon usvoji i nastavi sa ovim zakonom. Prosječno gledano Policija Kosova je najstarija u regionu, dostigla je 47 godina, tj. imamo prosječnu starost od 47 godina, što se može reći da je poodmaklo za policijske dužnosti ili ovlašćenja koja se moraju obavljati, svaki policijski službenik mora biti fizički i psihički spreman. Zahtjev je sindikata da se po svaku cijenu ove godine stavi u proceduru Zakon o penzionisanju sa 55 godina, jer je neophodno da se na neki način poboljša kvalitet života i blagostanje policajaca nakon penzionisanja“, naglasio je Zeqiri.

Zeqiri je rekao da ima 528 policajaca sa hroničnim bolestima, dok je dodao da će, ukoliko ovaj Nacrt zakona bude usvojen, primati 60 odsto bruto plate.

„Otprilike, ukupan broj svih pripadnika policije, uključujući i deo civilnog osoblja i dio uniformisanog je oko 9.200, a od toga imamo oko 528 policajaca sa specifičnim ili hroničnim bolestima i mislim da je to posljedica rizičnog rada, stresnog posla koji obavljaju policajci… U zavisnosti od različitih situacija i trenutaka, policajci idu na posao i rukovodstvo se brine o njima, raspoređuju se na lakše zadatke… Ako se usvoji ovaj Zakon koji je sastavljen prije 5 godina, to je 60 odsto bruto plate, koja trenutno pada na oko 300 eura“, nastavio je Zeqiri.

Sa druge strane, iz Policije Kosova kažu da je za policajce kojima su dijagnostikovana teška oboljenja, preporučljivo da imaju plaćeno medicinsko odsustvo, ali i olakšice u službi, dok ukazuju na to zašto je neophodno usvajanje zakona.

„Službenici Policije Kosova kojima su dijagnostikovana teška bolest, Uprava za zdravstvene usluge/DZP dostavlja preporuku za plaćeno bolovanje, a za slučajeve kada bolest pređe u hroničnu formu, upućuje se preporuke radi olakšanja na dužnosti. Neophodnost donošenja ovog Zakona je da će doći do povećanja kapaciteta, jačanja pozitivnog imidža, kadrovske regeneracije, održavanje standarda obuke, kao i veće motivacija za rad i mogućnosti za razvoj karijere itd“.

Bivši direktor Policije Kosova, Rashit Qalaj, rekao je da će usvajanje ovog zakona uticati na obnovu ove institucije i na taj način pružiti bolje usluge građanima.

On je dodao da je druga dobra stvar u vezi sa ovim zakonom to što će doći mlade generacije, koje bi se postepeno zapošljavale u Policiji Kosova i koje bi umnogome doprinele bezbjednosti građana.

U međuvremenu, Ministarstvo finansija nije odgovorilo na pitanje kada će ovaj Nacrt zakona uputiti na usvajanje.

Izvor: Lajmi/Kosssev