Šef austrijske diplomatije

Šef austrijske diplomatije Alexander Schallenberg je danas na Kosovu rekao da je za njegovu zemlju Zapadni Balkan važan, pogotovo u trenutku kada Rusija može da destabilizuje region.

"Napad Rusije na Ukrajinu je poziv Evropskoj Uniji da se probudi i da pozabavi proširenjem. Treba otvoriti pregovore (o članstvu) sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i dati liberalizaciju viza za Kosovo," rekao je Schallenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gërvallom-Schwarz.

Građani Kosova su jedini u regionu koji još uvijek ne mogu da putuju u zemlje EU bez viza.

Schallenberg je naveo da će na sledećem samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati 23. juna, pokrenuti pitanje vizne liberalizacije za Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Austrije je ocjenio i da je neophodno nastaviti dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se vodi u Briselu posredstvom Evropske unije.

Prema njegovoj ocjeni, sasvim je prirodno da se postizanjem pune normalizacije dođe i do međusobnog priznanja između dvije strane.

Sa njim se složila i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz, napominjući da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga i da ozbiljno shvata taj proces.

"Dijalog će vrlo brzo biti okončan ukoliko Srbija prestane da blokira proces," rekla je ona.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih većina nije relaizovana na terenu.

Schallenberg se na Kosovu sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani a slijedi i sastanak sa premijerom Albinom Kurtijem.