Značaj dijaloga

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila bi da dijalog mogao brzo da se završi ako Srbija odustane od stava o blokiranju procesa, prenosi Klan Kosova.

Gërvalla-Schwarz je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Austrije Alexanderom Schallenbergom rekla da je na sastanku sa austrijskim kolegom naglašen značaj dijaloga Kosova i Srbije što je prije moguće.

"Razgovarali smo i o dijalogu koji Kosovo razvija sa Srbijom o međusobnom priznanju, ističući naše vrlo konkretne prijedloge. Podvukla sam našu spremnost i ozbiljnost u ovom procesu, koji bi vrlo brzo mogao da se završi ako bi Srbija odustala od stava da blokira proces", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Ona je rekla i da je Austrija važan stub za zastupanje interesa Balkana i da Austrija i Kosovo smatraju da je "vrijeme za razgovor o integraciji u EU treba zameniti konkretnim akcijama ka integraciji u Evropsku uniju".

Prema njenim riječima Austrija zaslužuje da se istakne kao veoma važan akter u procesu integracije u Evropsku uniju.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je naša saradnja sa Austrijom bliska i da su naši stavovi veoma bliski. Takođe sam se zahvalila svom kolegi na aktivnoj podršci u našim naporima da se pridružimo Savjetu Evrope, ne samo u EU, već i u drugim međunarodnim mehanizmima. Austrija je važan stub za zastupanje interesa našeg regiona, a u ovom slučaju i Kosova", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Dodala je da je poznata činjenica da je Austrija dio najbližih prijatelja Kosova i da stotine hiljada građana Kosova imaju bliske, ali i porodične veze sa Austrijom i da oni imaju posebnu vrijednost i za Austriju i za Kosovo.

Naglasila je da je nedavna posjeta austrijskog kancelara Karla Nehammera Kosovu još jednom podvukla to blisko prijateljstvo.

"Iznad svega, treba istaći stalnu posvećenost Austriji za Kosovo i doprinos našeg prijatelja Schallenberga i van ovih posjeta, tokom razgovora u EU, Savjetu Evrope i drugim zemljama oko Kosova i našeg regiona. Zajedno smo u Berlinskom procesu, posebno naglašeno tokom prošlonedjeljne posjete njemačkog kancelara Scholza, koji je postao neophodan proces za približavanje EU i u kojem Austrija igra posebnu ulogu zbog širokog i dubokog poznavanja regiona i dobrih odnosa sa našim regionom", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Gërvalla-Schwarz je rekla da Austrija i Kosovo dijele stav da "vreme za razgovor o integraciji u EU treba zameniti konkretnim akcijama ka integraciji u Evropsku uniju“.

"Stoga, u takvoj istorijskoj fazi preorijentacije evropske geopoliticke bezbjednosne arhitekture, moraju se preduzeti neophodni koraci da se izbegnu greške do kojih može doci ako ne delujemo, vec oklevamo", kazala je Gërvalla-Schwarz.

 Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova