Ekspert za politička pitanja

Nesprovođenje međunarodnih obaveza koje se odnose na "Otvoreni Balkan" moglo bi da ugrozi odnose Kosova sa SAD, rekao je za Ekonomiju onlajn ekspert za politička pitanja Visar Xhani.

„Uvijek je dobro za Kosovo da preuzme međunarodne obaveze. Imamo i obavezu iz Vašingtonskog sporazuma, gdje se Kosovo obavezalo da će biti dio `Otvorenog Balkana`. Međutim, nesprovođenje sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama zaista ugrožava odnose sa SAD. `Otvoreni Balkan`, kako su Sjedinjene Američke Države rekle, o ekonomskim pitanjima, učinio bi dobro Kosovu i ne ugrožava ga, a Kosovo bi trebalo da bude dio ove inicijative ako bi po preporukama Sjedinjenih Država bilo ravnopravno. Svako drugo predstavljanje koje nije ravnopravno bilo bi štetno za Kosovo“, rekao je Xhani.

Prema njegovoj ocjeni, odnosi između Kosova i Albanije i dalje su hladni, kao rezultat ličnih odnosa premijera Albina Kurtija i Edija Rame, a jabuka razdora između kosovskog i albanskog rukovodstva je "Otvoreni Balkan".

"U odnosima između premijera Kosova i Albanije skoro da dolazi do zahlađenja ili razlaza, jer vidimo da nema usklađivanja njihovog političkog i diplomatskog delovanja. Ovo nije dobar znak jer bi uz adekvatniju i bližu koordinaciju njihovo predstavljanje bilo uspješnije u međunarodnoj areni i u regionalnoj saradnji“, rekao je on.

Xhani kaže da kosovsko-albanski odnosi treba da budu koordinisaniji, kako bi Kosovo preko Albanije bilo bolje predstavljeno u međunarodnoj areni.

„Odnosi između dvije zemlje zaista bi trebalo da budu koordinisaniji jer smo u prošlosti vidjeli da ako su odnosi dobro usklađeni onda su interesi obe zemlje jači i bolje predstavljeni“, naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online