Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj smatra da dijalog Kosova i Srbije ne daje rezultate, prenosi Koha.

Kada je u pitanju uzajamno priznanje Palokaj smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zna šta treba da radi ukoliko želi da Srbija uđe u Evropsku uniju.

“Dvije godine čekamo da se postigne konačni sveobuhvatni dogovor za normalizaciju odnosa uz zalaganje gospodina Lajčaka. Vučić lično zna šta da radi ako zaista želi da Srbija uđe u EU, ali je druga stvar da li on to zaista želi. Dugo nam se u EU govori da su ta dva sporazuma spremna, samo se formalno očekuje da Srbija na njih pristane, jer o njima više nema šta da se pregovara, to su energetski sporazum i zajednička izjava za nestale", rekao je on.

Palokaj je dodao da se sljedeće sedmice očekuje nastavak tehničkog dijaloga, a tokom ovog mjeseca sastanak na visokom nivou.

"I dalje govorimo da je tretman Srbije povoljniji u Evropskoj uniji, a diskriminatorski prema zemljama poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore koje su 100 odsto solidarne sa mjerama EU prema Rusiji, ali sa druge strane ni Srbiji nije dat rok da postane članica EU“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore