Potrebne konsultacije

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj rekao je da je stav EU o Otvorenom Balkanu veoma teško dešifrovati, ali da bi Kosovo trebalo da bude oprezno sa tom inicijativom i da se konsultuje sa "evropskim prijateljima", prije nego što preduzme bilo kakve korake, prenosi Koha.

On je rekao da se niko u EU nikada ne može suprotstaviti inicijativi koja ima za cilj regionalnu saradnju, ali da su stavovi EU prema toj inicijativi nejasni.

"Kosovo učestvuje u Berlinskom procesu kao Republika Kosovo i ima svoju zastavu. Ali ne vjerujem da bi Srbija prihvatila da su sve države jednake. Kosovo će biti pod pritiskom da se pridruži ovoj inicijativi", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo bi trebalo da nauči da ima svoje stavove koji se možda neće dopasti "njegovim prijateljima".

Prema njegovim riječima, posjete lidera Evropske unije pokazuju da su mislili da sve ide pravim tempom, ali da nijedan problem na Balkanu godinama nije riješen.

On je rekao da dijalog Kosova i Srbije ne samo da nije napredovao, već je i nazadovao.

Kako smatra Srbija i Kosovo su veoma blizu postizanja sporazuma o energetici i zajedničke izjave za nestale.

Palokaj je rekao da će posjete predsjednika Evropskog savjeta biti Prištini, Podgorici i Skoplju.

"Osim odnosa između EU i zemalja regiona, to će otkriti ideju stvaranja evropske geopolitičke zajednice. Njihova ideja je da stvore političku asocijaciju koja bi uključivala sve evropske zemlje, čak i one unutar i van EU. Posjeta kancelara Scholza je izuzetno važna i vjerovatno bi pomogla Njemačkoj da pređe sa riječi na djela, kao što je i pitanje liberalizacije viznog režima. Nade su porasle ubrzo nakon ove posjete", zaključio je on.
 
Izvor: Koha ditore/Kosovoonline