Složen proces

Bivši ministar za evropske integracije Bekim Çollaku smatra, da iako je rok za integraciju zemalja Zapadnog Balkana uključujući i Kosovo 2033. godina, da ima malo nade da će članstvo doći uskoro i da, kako kaže, prvo treba da se riješi pitanje sporazuma između Kosova i Srbije kao i priznanje Kosova od strane pet evropskih zemalja koje to nisu učinile, prenosi Gazeta express.

"Integracija, odnosno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, najveći je izazov za EU i njene države članice. Nažalost, čini se da je EU umorna od proširenja novim članicama, tako da nema nade za brzo članstvo država koje teže tome", rekao je on.

Prema njemu, članstvo u EU "postaje sve teže" nakon što je francuski predsjednik Emannuel Macron predstavio plan za stvaranje paralelne evropske zajednice za zemlje koje čekaju da se pridruže Evropskoj uniji.

"Ali, EU integracije su složen politički proces tokom kojeg se mogu javiti različite dinamike i razvoji koji mogu uticati na donošenje odluka, bilo da se ovaj proces ubrza ili uspori. Gledajući iz sadašnje perspektive i ideje koje je u javnost izneo francuski predsjednik Macron, eventualno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU postaje sve teže", rekao je on.

Vremenski okviri za integraciju Zapadnog Balkana u EU, kaže Çollaku, nisu taoci mogućeg konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. On je pristup Kosova dijalogu ocjenio kao pogrešan i "veoma opasan".

"Eventualni sporazum između Kosova i Srbije nije talac rokova za članstvo u EU, već je talac nedostatka političke volje obe strane da se postigne ovaj sporazum. Mislim da je ovakav pristup održavanju statusa kvo pogrešan i veoma opasan. Nedostatak sporazuma sa Srbijom i međusobnog priznavanja nastaviće da proizvodi nestabilnost širom Zapadnog Balkana i sprečiće završetak procesa izgradnje države za Kosovo", rekao je Çollaku.

On smatra da će bez konačnog sporazuma sa Srbijom Kosovo veoma teško dobiti priznanje od 5 zemalja EU koje to još nisu učinile.

"To posljedično znači da će čak i priznanje od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo biti veoma teško postići u nedostatku sporazuma između Kosova i Srbije", rekao je Çollaku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express