Pouzdan partner

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon podnjela je izvještaj o Kosovu Odboru EP i naglasila da on može poslužiti kao važno sredstvo za predstavljanje posvećenosti Evropskog parlamenta integraciji Kosova u EU, ali i da pruži smjernice o tome kako se standardi EU mogu primeniti, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

"Izvještaj je samo u stanju da zagrebe površinu složenih društvenih i političkih aspekata Kosova i odnosa EU i Kosova", naglasila je Von Cramon.

Kako je dodala Kosovo je napredovalo u reformama, ali EU nije ispunila obećanje dato Kosovu o liberalizaciji viznog režima.

"Kosovo je kontinuirano dokazivalo svoju posvećenost napredovanju u reformama vezanim za EU ​​i pozicioniralo se kao veoma pouzdan partner, duboko usidren u evropskom i transatlantskom savezu. Nažalost, Evropska unija nije uspjela da ispuni obećanje da će građanima Kosova obezbjediti davno zakasnelo putovanje bez viza. Zaista se nadam da će ovo biti posljednji izvještaj koji pominje ovaj neuspjeh", navela je on.

Von Kramon je pozvala Francusku i Holandiju da promjene mišljenje i usvoje odluku o vizama za građane Kosova.

"Što se tiče Savjeta, i u tom kontekstu želim da se obratim direktno Francuskoj i Holandiji, vrijeme je da se usvoji odluka o liberalizaciji viznog režima", rekla je Von Cramon.