Veći profit trgovaca

Ministar finansija Hekuran Murati istakao je, nakon brojnih poziva na smanjenje ili potpuno ukidanje akcize na gorivo, da poskupljenje goriva dolazi kao posljedica veće uvozne cijene.

Murati u objavi na Facebooku navodi da Vlada radi na odluci kojom se utvrđuje gornja cijena i maksimalna profitna marža, jer je u ovakvim izuzetnim situacijama neophodno da interveniše na tržištu kako bi se stabilizovale cijene.

"Pozivi opozicije da Vlada smanji PDV ili akcize na naftu ili druge proizvode, ne služe interesu građana. Naprotiv, ovakva akcija bi samo povećala profit trgovaca s jedne strane, a ograničila bi sposobnost  države da izdržava porodice u nevolji, s druge strane“, dodao je Murati.

On kaže da se smanjenje PDV ili akciza ne održava na pojeftinjenje.

"Dakle, od smanjenja PDV potrošač ne bi dobio ništa, a država bi izgubila porez i samim tim imala manje budžeta za pomoć siromašnima. Upravo takav efekat smo najavljivali 2020. godine, kada smo bili opozicija u Skupštini i dok se raspravljalo o Zakonu o oporavku. I tako se dogodilo", podsetio je Murati.

Murati je napomenuo da pojedini u ime građana traže da se država odrekne poreskih prihoda, ali da je zapravo cilj tog zahtjeva da se trgovcima poveća dobit.

"Svaki porez koji smo prikupili do sada smo vraćali građaninu. Tako ćemo nastaviti, jer za razliku od onih koji su bili, ova Vlada je na strani građana", naveo je Murati.