Uzeti dobre primjere

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini izjavio je da Vlada treba da ukine akcizu na naftne derivate do kraja ljeta, što bi uticalo na to da litar nafte bude jeftiniji za 35 eurocenti, prenosi Ekonomija onlajn.

Shahini je istakao da je od Vlade zatraženo da porez na uvoz i promet naftnih derivata bude najmanje dva odsto, a porez na maloprodaju oko deset odsto.

"Kosovo bi trebalo da uzme dobre primjere različitih zemalja kako bi prevazišlo krizu poslije poskupljenja energenata, goriva i svih prehrambenih artikala. Kosovska poslovna alijansa predlaže Vladi da do kraja ljeta privremeno obustavi akcizu na gorivo, što će smanjiti cijenu nafte za 35 eurocenti po litru za svakog građanina, bez obzira da li je privredno ili fizičko lice. Vlada ne može da traži smanjenje profita, ne može da radi sa gubitkom. Mi tražimo od Vlade da stopa za uvoz i prodaju naftnih derivata bude najmanje dva odsto, a za maloprodaju oko deset odsto", naveo je Shahini.

Shahini je dodao da bi privremeno oslobađanje od akcize bilo nadoknađeno povećanjem cijena PDV i carine i dodao da ukidanje akcize nije protivustavno.

"Po ugledu na Sjevernu Makedonije, Sloveniju, Hrvatsku, i Mađarsku, koja ima najjeftiniju cijenu nafte u Evropi, upravo zato što je oslobodila svoje građane poreza i akciza da bi prevazišla krizu“, rekao je Shahini.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online