Premijer Kurti postao je senzacija početkom ove godine, kada smo ga vidjeli kako uživa na žičari u ljepotama Brezovice. U fotelji žičare bila je jedna od njegovih bliskih suradnica, Daulina Osmani, koja obnaša dužnost zamjenice ministrice u Ministarstvu kulture, omladine i sporta. Kurti je sudjelovao u završetku projekta Ministarstva kulture.

Ovaj sportski projekt s destinacijom Brezovica koštao je Ministarstvo 335 hiljada eura. Ovih 335 hiljada eura dobila je Nevladina organizacija, Savez školskog sporta. Oni su za pobjednika tendera proglasili kompaniju 'Omnisport' - u kojoj je među vlasnicima i Alban Xhambazi, suprug sestre zamjenice ministrice Dauline Osmani.

Neki od najvažnijih projektnih dokumenata danas su u isključivom vlasništvu portala Periskopi, dok se strane odgovorne za provedbu projekta čine prilično kontradiktornima u izjavama za portal Periskopi…

U zimskoj sezoni, kada su ljudi plaćali skupe račune za struju, krajem 2021. i početkom ove godine Ministarstvo kulture pokrenulo je program 'Prema planini'.

Sudjelovanje premijera Kurtija posljednjeg dana trotjednog programa postalo je senzacionalna vijest, razlog zašto je Kurti probao žičaru u Brezovici, sa zamjenicom ministra kulture Daulinom Osmani, koja je poznata i kao jedna od premijeru najbliži ljudi.

Prema projektu, u ovom programu trebalo je sudjelovati 400 učenika (vidi memorandum) osnovnih škola.



(Objava zamjenice ministra Dauline Osmani o događaju na Facebooku)

Slom u organizaciji ovog događaja i dokumentom koji je Periskopi uspio dostaviti isključivo, evidentna je obiteljska povezanost gospođe Dauline Osmani - zamjenice ministra, s kompanijom koja je izborila 'pravo' da program učini izvedivim.

Tako je, prema dokumentima koje posjeduje Periskopi, Ministarstvo kulture s još dva ministarstva (onim za obrazovanje i onim za zdravstvo) potpisalo memorandum o suradnji sa Školskim sportskim savezom Kosova za projekt koji bi koštao ne manje od 335.000 eura.

- Cijeli dokument memoranduma o suradnji -









Svrha programa - ukratko - bila je poslati dio učenika (u grupama i određeni broj) na Brezovicu na skijanje, rekreaciju, sport ili što god žele.

Savez školskih sportova Kosova sklapa ugovor s OmniSportom u kojem radi sestra zamjenika ministrice Osmanija, sa suprugom kao vlasnikom

Kada je posao oko memoranduma o suradnji vrijedan 335 hiljada eura već gotov s potpisima ministara Hajrullaha Çekua, Arbërie Nagavcija i Rifata Latifija kao i predsjednika Federacije, koji se vidi da je registriran kao nevladina organizacija, ovaj posljednji, kako se obvezuje temeljem memoranduma, raspisuje tender za pronalaženje kompanije koja će realizirati program, posljedično - opreme, skija i drugih logističkih artikala.


(Poziv na tender)


(Savez je registriran kao nevladina organizacija)

Preko 80 hiljada eura za kompaniju u kojoj radi sestra zamjenice ministra i u kojoj je njen suprug

Kada Savez dobije projekat (novac) od Ministarstva, kompanija koja pobijedi na tenderu, 'puca' u firmu zvanu 'OmniSport'. Među pet vlasnika Omnisporta je i Alban Xhambazi, suprug sestre zamjenice ministrice Dauline Osmani, odnosno suprug Mimoze Osmani.


(Javni dokumenti: ARBK)

Iz ove kompanije su za Periskopi kazali da je tender koji su dobili bio preko 80 hiljada eura. Iako nije dalek vremenski period, rekli su da je “bilo 80 i nešto hiljada eura”. To "nešto" mi - u ovom trenutku - ne znamo koliko je to bilo.

Da je ova kompanija ugovorena od strane Saveza, potvrdio je i sam portal Periskopi.

Agron Dubovci, čovjek zaslužan za kontaktiranje s njim u Savezu, također je upitan ko je pobijedio na ovom tenderu i rekao je za Periskopi da je to 'Omnisport'.

"Natječaj je dobila tvrtka Omnisport, prema definiranim kriterijima", rekao je Agron Dubovci na Periscopeov telefon.

To je potvrdio i Omnisport.

U Periskopovom telefonskom pozivu radi provjere dokumentiranih podataka i izvora o toj temi, gospođa Mimoza Osmani, sestra zamjenice ministra, menadžerica u Omnisportu, rekla je:

“Koliko se sjećam, postojala je ponuda za skijanje, koju je tražio Savez. Ponudili smo skije', rekla je gospođa Osmani za Periskopi.



U Školskom sportskom savezu ne sjećaju se koliko su novca dali na tanderu. Ne pamti ga ni Omnisport.

"Ne sjećam se tačne brojke tendera", rekao je Agron Dubovci iz Saveza telefonom za Periskopi.

Ni Bujar Turjaka, jedan od vlasnika Omnisporta, ne sjeća se iznosa, ne sjeća ga se tačno.

“Ako se ne varam, ne znam tačno, bilo je oko 80 hiljada, imali smo samo skije, opskrbili smo samo skijama, zapravo smo konkurisali s jednom Komisijom koju je imao Savez, a bile su i tri ponude koje smo dali i bila je određena za našu Omnisport ponudu. Negdje orijentirano 82-3 hiljade, ali nije 180 niti je 20 nego je 80 i nešto hiljada eura”, rekao je Turjaka za Periskopi.

Kontradikcije:

Iz razgovora za provjeru podataka kojima je portal periskopi raspolagao, dužnosnik Saveza je rekao da se "pobjednička kompanija na tenderu pozabavila cijelom organizacijom". Iz Omnisporta su rekli da su odgovorni 'samo za osiguranje skija za projekt koji je ugovoren', piše Periskopi.

Prema projektu, u ovom programu sudjelovalo bi 400 učenika osnovnih škola (vidi memorandum). Savez je ponudio uslugu skijaške opreme, za 126 osoba, dok u drugom dokumentu koji posjeduje Periskopi, za uslugu smještaja, Savez uključuje 600 studenata.

Obje izjave uzimamo zdravo za gotovo (Saveza i Omnisporta). Ostaje pitanje gdje je nestalo još 255 hiljada eura? Prema svim dokumentima koje smo ovdje objavili, iz memoranduma između Ministarstva i Saveza i objave potonjeg za tender, razumljivo je da je projekt zahtijevao zadatke kao što su: smještaj polaznika, trenera, instruktora itd. No, što se dalje dogodilo s tim projektom koji je Ministarstvo, posljedično i državu, koštao 335 hiljada eura?