Poput apokalipse

Potpisivanjem Kumanovskog sporazuma nastupila je kapitulacija bivše Republike Jugoslavije. Prije potpisivanja i usvajanja Rezolucije UN 1244 o Kosovu, hiljade NATO trupa bile su stacionirane u dvije zemlje, Albaniji i Makedoniji. Put Kačanik-Priština ličio je na nešto poput apokalipse.

Prve trupe koje su ušle na Kosovo bile su britanske trupe koje su prvo došle u Kačanik i nastavile put za Prištinu.

Jedan od prvih vojnika koji je ušao na Kosovo bio je James Paul Watson. Na 23. godišnjicu ulaska kopnenih trupa NATO-a na Kosovo, ispričao je kako je izgledao put od Kačanika do Prištine. Prema njegovim riječima, sve što je video na tom putovanju bilo je poput apokalipse.

“Boravak na Kosovu potpuno mi je promijenio život zbog svjedočenja o užasima rata, posebno o savremenom genocidu koji se dogodio. To me prati i danas, jer ovo nije bila 1943. godina i nacistička Evropa, već savremeno doba“, rekao je on za RTKlive.

On je istakao da je nedavno napisao knjigu u kojoj ističe svoja iskustva na Kosovu, jer je ono skoro zaboravljeno zbog užasnih ratnih zločina koji su se tamo dogodili.

“Borbena grupa Garde Irske kraljevine bili su prvi vojnici koji su stigli u Prištinu i od Kačanika okruženje je bilo zastrašujuće. Skoro kao nešto poput apokalipse. Zapaljeni automobili i rupe od metaka u svim zgradama, ali nisu izgledali kao civili, kao da su skriveni. Bio je to grad duhova, ali svi smo znali da se tamo dogodilo nešto strašno. Jednostavno sam mogao da osjetim smrt", rekao je on.

"Ne zaboravimo šta se dogodilo 1999. godine"

Prema njegovim riječima, pre nego što su se smjestili na Kosovu, većina vojnika nikada nije čula za region.

"Bili smo svjesni aktuelnih problema u Bosni, ali ne toliko na Kosovu. Moramo da se sjetimo šta se dogodilo 1999. i da učimo iz toga kako bismo bili sigurni da se to više nikada ne ponovi", kazao je on i dodao da je narod Kosova bio najpristojniji i najskromniji narod na planeti.

“Čak i kada nisu imali ništa i uprkos teškoćama kroz koje su prošli, i dalje su bili ljubazni i gostoljubivi prema nama“, rekao je Paul Watson.

On je planirao da posjeti Kosovo na 25. godišnjicu ulaska NATO trupa na Kosovu.

"Nadam se da ću se vratiti na Kosovo 2024. godine sa svojom porodicom da obilježim 25. godišnjicu sukoba. Boravak na Kosovu ostavio mi je posljedice genocida kojem sam lično prisustvovao. Međutim, mogu samo da zamislim kakve su to trajne posljedice po te civile koji su zaista preživjeli zločine koji su se desili", kazao je Watson.

"Karakter i snaga naroda Kosova i ono što su podnjeli za svoju slobodu nisu nimalo inspirativni. Kao kvalifikovani vojni historičar, vjerovao sam da je važno detaljno dokumentovati događaje iz ljeta 1999. da bih naučio od njih, i nadam se da ću spriječiti da se ovo ponovi“, rekao je on.

Inače, jedan od prvih vojnika koji je ušao na Kosovo bio je James Paul Watson, sada savjetnik Savjeta Vigana.