Poslanik PDK

Bivši zamjenik premijera i poslanik PDK Enver Hoxhaj izjavio je da je odluka premijera Albina Kurtija da ne poštuje odluku Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani samo njegov politički stav koji se ne poklapa sa interesima građana, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da vlada ne može da ima različite stavove prema dvema odlukama Ustavnog suda, onoj o Zajednici srpskih opština i imanju manastira Visoki Dečani, kao i da PDK mora da stane iza svih sporazuma postignutih u Briselu.

"Kakav je stav premijera Kurtija, to je i njegov stav. Ali mi kao PDK moramo ih zaštititi i stati iza svih sporazuma koje smo postigli u Briselu. Mislim da PDK i drugi subjekti koji su imali ulogu u dijalogu ne smeju da odustanu od rezultata dijaloga", rekao je Hoxhaj.

On kaže da je stav Vlade, odnosno premijera Albina Kurtija, da poštuje odluku Ustavotvorne skupštine i da ne poštuje odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani.

Hoxhaj je naveo da poštovanje odluke o imovini manastira Visoki Dečani nije vezano za prijavu Kosova za članstvo u Savjetu Evrope.

Prema njegovim riječima, članstvo Kosova u SE je potreba građana, ali i neophodnost Kosova.

Naveo je i da je kao potpredsjednik PDK gdje god je otišao, služio Kosovu u nastojanju da postane članica Savjeta Evrope.

"Mislim da odluka koja treba da se primjeni u vezi sa manastirom Dečani ne treba da se odnosi na prijavu u Savjet Evrope. Prijava za članstvo u Savjetu Evrope je još jedan paralelni proces i ima veze sa povećanjem suvereniteta Kosova i ne bi trebalo da postoji politika međusobnog povezivanja stvari koje ne treba da budu međusobno povezane", rekao je Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini pokazuje koliko bi bilo značajno postići dogovor sa Srbijom i članstvo Kosova u UN.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online