Normalizacija odnosa

Izvršni direktor Instituta EPIK Demush Shasha rekao je da će njemaški kancelar Olaf Scholz tokom prve posjete Zapadnom Balkanu poslati tri poruke koje se odnose na značaj i stabilnost regiona, kao i da je dijalog između Kosova i Srbije najvažniji element regionalne stabilnosti, prenosi Koha.

Shasha je naveo da će Scholz istaći i važnost Berlinskog procesa.

"Kancelar Scholz želi da istakne da je ovaj region za njega lično kao kancelara od posebnog značaja. Druga poruka je o važnosti stabilnosti regiona i nastavka njegovog puta ka EU. Ova poruka će posebno biti osnažena u pogledu razvoja događaja koji se dešavaju u Ukrajini, s tim u vezi, kancelar će podvući važnost unapređenja Berlinskog procesa i svoju namjeru da održi sljedeći Samit Procesa u drugoj polovini ove godine u Berlinu. Ovo će biti njegova druga poruka da je regionalna saradnja važna i da će ključni alat biti Berlinski proces", rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, treća poruka će se odnositi na dijalog Kosova i Srbije, kao jedan od najvažnijih elemenata regionalne stabilnosti.

"Ovdje će njemački kancelar ponoviti ono što je rekao u Berlinu da je važno što prije unaprediti dijalog za normalizaciju odnosa", dodao je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore