Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj rekao je da Kosovo treba da se pridruži svim regionalnim inicijativama, da "Otvoreni Balkan ima podršku Amerikanaca i da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov želi 'razdor na Balkanu'", prenosi Periskopi.

"Što se tiče Otvorenog Balkana i izjave Lavrova, tipično rusko ponašanje je uliti što više benzina u vatru razdora. Ruska politika je da podjeli Balkan gdje god može. Ono što je Lavrov uradio jeste da se pogrešno razumije, da manipuliše onim što se dešava na Balkanu. Trebalo bi da postoji pravednije i potpunije tumačenje onoga što se dešava u 'Otvorenom Balkanu'. Ovo je inicijativa koja ima punu podršku Amerikanaca", rekao je on.

Onje dodao da se Kosovo, kada je on bio ministar spoljnih poslova, uključilo u desetine regionalnih inicijativa i da su tražili od međunarodnih partnera da im pomognu u tim članstvima.

"Kao ministar spoljnih poslova, bio sam za to da se Kosovo pridruži svim regionalnim inicijativama. Kosovo je učestvovalo u 37 organizacija. Imali smo vrtoglave rezultate u ulasku Kosova u međunarodne organizacije. Otvoreni Balkan je neformalni mehanizam. U Ohridu se ne meri kosovsko državljanstvo. Meri se u Briselu i Berlinu. U Londonu i Vašingtonu. Koliko je Kosovo država meri se koliko smo međunarodno poznati. Smatram da treba da budemo dio svake regionalne inicijative", zaključio je on.

Govoreći o ruskom uticaju, Hoxhaj je rekao i da se ruski predsjednik Vladimir Putin bori protiv Kosova od 1999. godine.

"On govori o srpskoj manjini na Kosovu na isti način kao o Rusima u Donbasu. Na slučaju Kosova vidimo Putinovu doktrinu i nema manjeg i boljeg primjera da se shvati Putinov svijet. Da se shvati njegovo poimanje međunarodnog reda, da se shvati šta on misli o Zapadu”, rekao je Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, na geopolitičkom nivou, Rusija ne živi u sadašnjosti.

"U sadašnjosti mi govorimo o terminima, saradnji, međunarodnom sistemu, principima i vrijednostima. Oni žive u 19. vijeku po viđenju Balkana”, rekao je Hoxhaj.

Izvor: Periskopi/Kosovoonline