Normalizovati odnose

Publicista Veton Surroi kazao je da Kosovo i Srbije treba ozbiljnije da shvate dijalog i da se treba razgovarati o trenutnom stanju u dijalogu i kako se odnosi mogu normalizovati, prenosi Klan Kosova.

"Sve dok postoje pitanja poput priznavanja registarskih tablica i sličnih koja dobijaju pažnju i energiju, razgovori neće doneti nikakvu promjenu u odnosima dvije zemlje. Nažalost, dijalog je ušao u fazu mikro-upravljanja, i tako je već godinama. Dakle, glavni izazov je kako započeti dijalog gde se strane suočavaju sa svojim pritužbama", rekao je Surroi.

Surroi, za razliku od Kurtija, smatra da Kosovo treba da uzme aktivno učešće u svim regionalnim ili evropskim inicijativama kako bi izrazilo svoje stavove.

"Kosovo mora da učestvuje i da bude punopravni član, ili posmatrač, da izrazi svoje stavove o bilo kojoj razumnoj inicijativi na Zapadnom Balkanu i bilo kojoj drugoj inicijativi u Evropi. Naš cilj je da učestvujemo u svakom multilateralnom procesu u Evropi i u svijetu. Moramo aktivno da izražavamo svoja mišljenja", istakao je.

On je o izjavi ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova o podršci "Otvorenom Balkanu", rekao da Rusija ne podržava saradnju balkanskih zemalja.

"Rusija nije pristalica saradnje balkanskih zemalja. Pokušali su u posljednjih 10 godina tajno ili javno da ometaju saradnju balkanskih zemalja. Crna Gora je destabilizovana ruskim akcijama. U Sjevernoj Makedoniji je bilo pokušaja, tako da se ne bih mnogo obazirao na njegovu izjavu o ovim pitanjima", naveo je on.

Surroi je istakao da bi Kosovo i sve strane u šest zemalja Zapadnog Balkana trebalo da se angažuju u Berlinskom procesu.

"Moramo da postignemo ciljeve postavljene u Sofijskom sporazumu da pomognemo zajedničkom regionalnom tržištu. Naš cilj je kako doći do zajedničkog regionalnog tržišta između svih balkanskih zemalja za relativno kratko vrijeme. Moramo da postavimo merljiva očekivanja, na primjer, koje su deset stvari koje su nam potrebne u narednih šest mjeseci da bismo ojačali proces i imali konkretne rezultate", naglasio je on i dodao da ideja Zajedničkog regionalnog tržišta podrazumeva da su sve stranke jednake.

"Ne možete imati regionalno tržište bez slobodnog kretanja ljudi. Dakle, ovo je prvi test, hajde da probamo. U roku od šest mjeseci, svi građani šest zemalja Zapadnog Balkana putovaće sa biometrijskim dokumentom za identifikaciju. To nije nešto što je teško postići, to je tehničko, a ne političko pitanje", kazao je Surroi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova