Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti kaže da Kosovo može postati dio regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" samo uz garancije i u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

On je pojasnio da je Vlada Kosova, na čim je čelu tada bio, na sastanku u Bijeloj kući u Vašingtonu, 4. septembra 2020. prihvatila zahtjev SAD da Kosovo postane dio regionalne inicijative “Otvoreni Balkan” nakon što su dobili garancije da će učešće Kosova u ovoj inicijativi biti na potpuno ravnopravno i da će u njoj učestvovati sve zemlje regiona.

“Ova dva principa, kao i činjenicu da je ova inicijativa samo za ekonomsku saradnju, juče su u Ohridu vrlo jasno istakli američki zvaničnici. U praksi, prvi princip znači da je Srbija dužna da prizna državni subjektivitet Kosova u regionalnim odnosima u svakom pogledu kao i bilo koje druge zemlje, jer je učešće strana na potpuno ravnopravnoj osnovi. Dok drugi princip znači da Srbija ne može da dominira regionalnim tržištem kada sve zemlje regiona učestvuju u ovoj inicijativi”, kaže Hoti.

Dodaje da je svaka regionalna inicijativa privremena, jer je Kosovo orjentisano ka Evropi.

“Kosovo treba da koordinira svoju spoljnu politiku sa svojim strateškim partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i sa Evropskom unijom”, rekao je Hoti.



Izvor: Kosovo Online