Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Besian Mustafa oštro je kritikovao vladu Albina Kurtijevu što ne reaguje na poskupljenje osnovnih prehrambenih proizvoda i goriva, navodeći da se vlast bogati na račun građana ubiranjem poreza od visokih cijena, prenosi Koha.

"Prošlo je nekoliko mjeseci od kako se građani suočavaju sa enormnim poskupljenjem. Dali smo im konkretne prijedloge za energiju koje su ignorisani i stvarali haos. Tražili smo smanjenje akcize na gorivo, a Vlada nije imala hrabrosti da nešto preduzme. Vlada ubire poreze od visokih cijena", rekao je Mustafa na konferenciji za novinare.

On je naveo da bi, ako bi se na određeno vrijeme ukinuli PDV i akcize, litar jestivog ulja koštao 1,20 eura.

"Ova vlada dobija 60 centi za svaki litar nafte. Dok se Vlada obogaćuje, osiromašuje građane“, kaže Mustafa.

Članica Predsjedništva LDK Sibel Haljimi rekla je da je ta stranka prije 95 dana predložila vladi smanjenje PDV-a na osnovne proizvode i akciza na naftu, ali da su taj prijedlog u vladi ignorisali.

Naglasila je da je Kosovo najsiromašnije sa najskupljom naftom i desetinama osnovnih proizvoda.

"Vlast se igra, u ulozi je posmatrača koji izdaleka gleda kako se građani suočavaju sa nepodnošljivo visokim cijenama. LDK je 7.marta, prije 95 dana, predložila smanjenje PDV na osnovne proizvode i akciza na naftu. Vlada nas je ignorisala pod obrazloženjem da je kriza širom Evrope, ali naša vlada je jedina koja nije preduzela nikakve mere da stabilizuje cijene", rekla je Halimi.

LDK je najavila da će zatražiti raspravu u parlamentu na tu temu, predlažući ukidanje akciza na naftu i smanjenje PDV na osnovne proizvode.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore