Jedina okolnost kada bi Kosovo moralo da razmatra prijedlog za članstvo u "Otvorenom Balkanu" jeste da mu se ponudi ravnopravan status sa drugim državama učesnicama, izjavio je profesor na Univerzitetu Johns Hopkins u SAD Daniel Serwer, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ovo, koliko sam razumeo, nije ponuđeno Kosovu u okviru Otvorenog Balkana, tako da predlog ne treba ni razmatrati“, rekao je Serwer.

Serwer kaže da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije pravi korak za Balkan i da se, prema njegovim riječima, sve aktivnosti "Otvorenog Balkana" mogu uraditi drugim mogućnostima, koje su više korisne, kao što je Berlinski proces ili CEFTA.

"Sve što sam čuo o Otvorenom Balkanu, sugerišem da se sve njegove aktivnosti mogu sprovoditi u okviru Berlinskog procesa i CEFTA“, poručuje Serwer.

Američki profesor je prokomentarisao i izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je rekao da ideja za "Otvoreni Balkan pripada Srbiji". Ova izjava će, smatra Serwer, sprečiti stvaranje takve inicijative.

Prema njegovim riječima, Rusija je dobrodošla samo u Srbiji i u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. Upitan da li je i inicijativa "Otvoreni Balkan" u interesu SAD, Serwer je rekao da on lično misli da nije, ali da Vlada SAD ne dijeli isto mišljenje.

"Vlada SAD ima drugačije mišljenje. Oni odlučuju kako stvari treba da se rade“, kaže Serwer.

Na kraju, Serwer je istakao da nije siguran da li će sve zemlje učesnice ostati dugo u takvoj inicijativi. Prema mišljenju američkog profesora, "Otvoreni Balkan" je u sadašnjim okolnostima mrtva inicijativa.

"Nisam siguran da će sve ove funkcije biti održane. Moje mišljenje je da je u sadašnjim okolnostima, zbog ruske agresije u Ukrajini, Otvoreni Balkan mrtvo slovo na papiru“, naveo je Serwer.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online