Najveći problem

Vlasnik "Meka halal fooda” i član grupe "Besa Bese" Burim Piraj istakao je kao problem podatak po kome građani koji su preživjeli rat na Kosovu kupuju više srpskih proizvoda nego što mladi to čine, prenosi Koha.

Piraj navodi da Srbija 2022. godine nije prvi izvoznik na Kosovo.

"Mladi ljudi čitaju sa proizvoda, identifikuju srpski proizvod i ne kupuju ga. Ali odrasli, začudo, čak i oni koji su doživjeli rat, često odu da kupuju srpske proizvode, a da ne znaju da je to srpski proizvod, na osnovu toga što su jeftiniji“, kaže Piraj.

Prema njegovim riječima, građani "treba da znaju kakvu istoriju imamo“.

"Svi oni koji konzumiraju srpske proizvode treba da znaju da doprinose situaciji u kojoj se nalazimo i jačanju srpske privrede. Sa jačanjem ekonomije, oni su u mogućnosti da kupuju više oružja, da rade na propagandi“, istakao je Burim Piraj.

Piraj je dodao da kosovske institucije treba da uzvrate Srbiji u vezi sa zabranom robe koja dolazi na Kosovo.

"Po onome što vidimo na terenu, mnogo je srpskih proizvoda koji imaju stalna sniženja. Ima prevare gdje prodavci pokušavaju da prodaju srpske proizvode, neke prekrivaju su ulaznicama i postavljeni su kosovski bar kodovi. Nekima su date zastave različitih zemalja“, naveo je Piraj.

Najveći problem Piraj vidi u "Coca-Coli", dodajući da preko nje Srbija "narušava" tržište Kosova.

"Najveći problem imamo sa "Coca-Colom", koja je veliki izvoznik na Kosovu i kao korporacija narušava tržište Kosova, nasilno prodaje srpske proizvode na Kosovu“, zaključio je Piraj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore