Smanjenje cijene!

Udruženje kosovskih naftnih kompanija predložiće Vladi Kosova ukidanje akciza na gorivo, kako bi cijena za na benzinskim pumpama, za krajnje potrošače, bila manja, prenosi Koha.

"Akciza je 36 i po centi po litri dizela, ako premijer interveniše i malo ošteti kosovski budžet, cijena može da se smanji za 36 eurocenti. Imali bismo cijenu od 1,50 eurcenti“, rekao je predsjednik Kosovske naftne asocijacije Fadil Berjani.

Berjani je dodao da naftne kompanije ne prihvataju nacrt odluke Ministarstva industrije kojom se ograničava profit tih preduzeća. Tom odlukom Vlada namerava da snizi cijenu do 12 eurocenti po litru.

Berjani je pojasnio da bi takva odluka naškodila privredi jer je, prema njegovim riječima, marža benzinskih pumpi već mala.

"Na benzinskoj pumpi se zaradi samo devet ili 10 eurocenti, to je jako malo. Kao društvo smo promjenili mnogo premijera, nikada nismo tražili ni smanjenje, ni ukidanje akciza. Bilo je problema i krize, ali ova poslednja je duga. Izgleda da dolazi vrijeme da Kurti interveniše na druge načine, da ukloni akcizu ili PDV", rekao je Berjani.

Berjani je dodao da će, prema informacijama iz Albanije, danas nabavna cijena goriva biti jeftinija za jedan eurocent.

"Ne možemo da prejudiciramo kako će se kretati cijene. Iz Albanije smo dobili informaciju da će nabavka jeftinija za jedan eurocent", dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore