Politički analitičar

Politički analitičar Arber Vllahiu smatra da je direktno uključivanje Sjedinjenih država u "Otvoreni Balkan" novost i ocjenjuje da ta inicijtava nudi priliku kakvu nudi i Berlinski proces, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ono što se čini kao novina je direktna učešće Sjedinjenih Država preko američkog ambasadora Hilla i kroz Escobarovu izjavu. Ovo je možda novost takvog direktnog i dubokog učešća SAD", kazao je Vllahiu.

Vllahiu je međutim napomenuo da su SAD i ranije na neki način podržavale tu inicijatvu.

"Generalno, ne vidim da je došlo do bilo kakve promjene u politici SAD u odnosu na Balkan i ’Otvoreni Balkan’, pošto je 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući potpisan sporazum između Kosova i Srbije u prisustvu predsjednika Trumpa. To je sporazum o ekonomskoj saradnji, koji uključuje jednu od tačaka koja ima veze sa tadašnjim `minim Šengenom`, a sada `Otvorenim Balkanom`", kazao je Vllahiu.

Prema mišljenju Vllahiua "Otvoreni Balkan" nije samo srpska inicijativa.

"Otvoreni Balkan je mnogo šira, direktnija i originalnija inicijativa nego što misli rukovodstvo na Kosovu ili bilo ko drugi. Otvoreni Balkan nudi priliku kakvu nude Berlinski proces i druge inicijative", poručio je Vllahiu.

Vllahiu napominje da Kosovo treba konkretno da iznese svoje strepnje u vezi sa pristupom "Otvorenom Balkanu".

"Otvoreni Balkan više govori o saradnji zemalja Zapadnog Balkana, u različitim oblastima, posebno u ekonomiji. Znam za strah koji rukovodstvo na Kosovu može da imat, i zašto oklijeva. Razumijemo da postoji problem što Srbija ne priznaje Kosovo, ali sve to mora da se kaže tamo gde treba, kao što je Escobar rekao na forumu održanom u Ohridu", rekao je Vllahiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online