Zaštititi potrošače i konkurenciju

Cijena goriva na Kosovu tokom protekla dva dana dostigla je rekordnu vrijednost. Litar se na glavnim pumpama prodaje i do 1,87 eura. Resorno ministarstvo objašnjava da se trenutno radi na novoj odluci o regulisanju cijena.

O velikom porastu cijena goriva na Kosovu, izvjestila je juče Gazeta Express, pozivajući se i na potvrdu Udruženja naftaša.

Kako su juče saopštili, cijena goriva prodaje se od 1,77 eura do 1,87 eura (za kvalitetniju naftu).

Ponovni rast cijena od početka ove nedjelje, naišao je na velike kritike opozicije, navodeći da cijene nisu realne za životni standard građana Kosova.

Pojedini predstavnici opozicionih stranaka zatražili su da se građanima olakša tako što će se smanjiti akciza i PDV, kako na naftu, tako i na osnovne namirnice, makar na period od pet mjeseci.

I dok nadležne institucije rast cijena opravdavaju time da one rastu svuda u svijetu zbog situacije u Ukrajini, opozicija sa druge strane kritikuje aktuelnu vladu.

Povodom porasta cijena, danas je reagovalo Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, prenosi Gazeta Express.

Iz ove institucije navode da se radi na regulisanju cijena, sa naglaskom da nova odluka po zakonu mora zaštititi potrošače i konkurenciju.

Novom odlukom o nafti, kako su precizirali, predviđeno je da Vlada podnese podzakonski akt, što se očekuje uskoro jer je Nacrt već gotov.

"Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine je već pripremilo Nacrt i sprovodi intenzivne konsultacije sa zainteresovanim stranama, kako bi što prije krenuli na usvajanje od strane Vlade. Uskoro se očekuje donošenje odluke. U međuvremenu, nastavljamo da pratimo tržište“, saopšteno je iz Ministarstva, prenosi Gazeta.