Specijalni sud

Odbrana bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija podnela je pretpretresnom sudiji Specijalnog suda Nicholasu Guilhotu treći zahtjev za njegovo puštanje u kućni pritvor ili puštanje u treću zemlju koja ponudi garancije, prenosi Gazeta express.

U ovom zahtjevu advokat Gregory Kehoe navodi da je nastavak Thaçijevog pritvora u Hagu u suprotnosti sa ljudskim pravima i slobodama.

Poslije nedavne odluke da se Thaçiju odbije puštanje u kućni pritvor, zbog nepovjerenja u Policiju Kosova, odbrana je zatražila od pretpretresnog sudije da sazove ročište i naredi prisustvo direktora Policije Kosova, načelnika Pritvorske jedinice Kosova i ostale čija su imena u dokumentu objavljenom na sajtu Specijalizovanih komora.

Oni su takođe tražili da se Hashim Thaçi odmah privremeno pusti na slobodu pod uslovima koji se smatraju neophodnim i odgovarajućim.

U međuvremenu, Tužilaštvo je saopštilo da ni prebacivanje Thaçija u kućni pritvor u Prištinu niti njegovo puštanje u treću zemlju "neće smanjiti rizik od bjekstva, ometanja rada suda, uznemiravanja svjedoka ili čak ponavljanja zločina“.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express