Potrebne hitne mjere

Alijansa za budućnost Kosova zatražila je od Vlade Kosova petomjesečno ukidanje akcize na naftu i ukidanje poreza na osnovne proizvode, prenosi Reporteri.

Poslanik ove stranke Pal Lekaj rekao je da to treba da se uradi zbog visoke inflacije na Kosovu. On kaže da je premijer na ekskurziji i da njegovi ministri ne preduzimaju mjere u korist građana.

"Reakcija Vlade u ovom kriznom vremenu se ne vidi. Premijer je na ekskurziji, a ministri ekonomskih resora su nevidljivi. Za svaki prijedlog, inicijativu opozicije, ne postoji ni minimalna volja da se razgovara“, rekao je Lekaj.

Lekaj smatra da je ekonomija Kosova na ivici kolapsa, a da bi se održala vitalnost privrednog lanca, potrebne su hitne mjere.

"Hitne mjere moraju obuhvatiti najmanje tri segmenta. Prvo, podrška kroz fiskalnu i poresku politiku; Drugo, u podršci direktnom i indirektnom održavanju ekonomskog lanca, i treće, da se obezbjedi snabdjevanje za osnovne proizvode i kontrola tržišta. Za podršku kroz fiskalnu i poresku politiku predlažemo ukidanje petomjesečnog perioda akcize na naftu“, rekao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri