Vlada Kosova

Vlada Kosova najavila je aktiviranje svih mehanizama i pružanje saradnje pravosuđu na istraživanju slučajeva zloupotrebe sredstava Programa liječenja van zdravstvenih ustanova i obećala revidiranje programa, prenosi Koha.

Višemjesečna istraga pokrenula je sumnju u loše upravljanje i veliki odliv novca sa računa za teško bolesne pacijente, čije liječenje nije moguće na Kosovu.

Otkriveni su slučajevi u kojima su računi iz bolnica, uglavnom u Turskoj, veći od troškova.

Porodice pacijenata u većini slučajeva nemaju pristup fakturama. Članovi porodica nekih od pacijenata rekli su da oni nisu dobili tretmane za koje su institucije bile dužne da plate dodatna sredstva za liječenje.

Dvije od deset agencija koje su na ovaj način ostvarile profit u vlasništvu su osoba optuženih za korupciju, a ukupan dug drži se u tajnosti.

Fond u zvaničnom odgovoru navodi da je to manje od dva miliona eura, Vlada kaže da je blizu 10 miliona, a Izvršni odbor je krajem prošle godine naveo broj od 28 miliona eura.

Vlada Kosova naglasila je da je posebno važno da se temeljno revidira proces svake transakcije.

„Vlada u potpunosti staje na stranu zahteva pacijenata i šire javnosti i preduzeće sve odgovarajuće mjere u zakonskim okvirima. Strogu kontrolu FSS, kako bi obezbjedila funkcionisanje i nadzor Programa i kako bi pacijenti dobili potrebne usluge. Ova usluga će se vratiti u normalu, a prethodne zloupotrebe će biti istražene. Vlada će aktivirati sve svoje mehanizme i obezbjediti saradnju sapravosuđem da istraži sve javno prijavljene slučajeve zloupotrebe i zloupotrebe u ime pacijenata liječenih u inostranstvu, kroz Program liječenja Van zdravstvenih ustanova", navodi se u reagovanju Vlade.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore