Stručnjak za politička pitanja

Profesor međunarodnih odnosa i stručnjak za politička pitanja Enver Bytyqi rekao je povodom reizbora Ramusha Haradinaja na mjesto predsjednika Alijanse za budućnost Kosova, da su neke političke stranke kao sekte i pokušavaju da stvore oligarhiju, što vidi kao problem za političku scenu na Kosovu, prenosi Bota sot.

Bytyqi kaže da je reizbor Haradinaja bio očekivan, jer je uticaj porodice Haradinaj odlučujući u AAK.

"AAK je klanovska partija, skoro kao porodica. Presudan je uticaj porodice Haradinaj, posebno Ramusha Haradinaja. U stvari, skoro sve stranke na Kosovu, osim LDK i Samoopredjeljenja, jesu stranke klanova, grupa", naveo je Bytyqi.
 
Bytyqi je rekao da je duboko zabrinut, jer se neke stranke pojavljuju kao sekte, uticajne u biznisu, u preduzetništvu i pokušavaju da dominiraju stvaranjem oligarhije.

"Ovdje imam u vidu činjenicu da na Kosovu svi poznaju velike preduzetnike i znamo sa kojom političkom partijom sarađuju. Počevši od Behgjta Pacollija do nekih moćnih preduzeća koja sarađuju sa AAK. Svi znaju i koje novine i koje televizije podržavaju jednu ili drugu političku stranku. Dakle, stranke nam se pojavljuju kao konstruktori oligarhije. AAK je očigledno takva stranka", naglasio je Bytyqi.

Prema njegovim riječima, Haradinaj je postupao isto kada je bio premijer kao i predsjednik stranke, nagrađujući svoje ljude funkcijama.

Bytyqi kaže da lider koji je autoritaran i korumpiran u stranci, biće isti i u upravljanju državom.

Kako je naveo, Haradinaj je u vrijeme dok je bio na vlasti vodio vladu po istoj šemi kao što vodi AAK, preko porodičnih ljudi, prijatelja i ljudi koji se podstiču na zloupotrebu položaja, javne imovine i javnog novca.

"Da se to nije dogodilo, budžet bi se povećao od vremena njegove vladavine. Dakle, upravljanje i način vođenja političkih partija su refleksi jedni na druge, međusobno su zavisni. Čovjek, lider koji je naučen da bude autoritaran i korumpiran u stranci, taj politički lider će biti isti i u upravljanju državom", rekao je Bytyqi.

To, smatra Bytyqi, nije primjereno, jer stranke moraju da izađu iz sjenke apsolutnog lidera.
 
Izvor: Kosovo Online/Bota Sot