Odbijanjem

Izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku Visar Imeri izjavio je da Kosovo odbijanjem da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan" gubi slobodnije kretanje građana i robe, kao i veće tržište za lokalne proizvođače, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Imeri kaže da bi Kosovo u inicijativi "Otvoreni Balkan" imalo status kao i druge učesnice, i da bi postalo ravnopravan učesnik inicijative.

"U poređenju sa zemljama regiona, Kosovo ima najveće poteškoće u pogledu slobodnog kretanja ljudi i robe. S tim u vezi, smatram da su regionalne inicijative za Kosovo najpogodnije", rekao je Imeri.

Imeri kaže da bi ulazak "Otvoreni Balkan" za Kosovo značilo širenje tržišta.

"Što je tržište šire, to bi Kosovo bilo privlačnije za investitore", rekao je Imeri.


Gërxhaliu: Ne postoji alternativa regionalnoj saradnji


Profesor ekonomije Safet Gërxhaliu kaže da regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu nema alternativu.

Prema njegovim riječima, "Otvoreni Balkan" mora da obuhvati svih šest zemalja Zapadnog Balkana, da bi bio funkcionalan.

U cjelini, kaže Gërxhaliu, ta inicijativa je dobra prilika za ekonomski razvoj regiona, zajedničko regionalno tržište, strane investicije, povećanu trgovinsku razmjenu između zemalja članica, turizam, obrazovanje i mnoge druge mogućnosti.

Gërxhaliu dodaje da bi regionalne inicijative funkcionisale, Kosovo i Srbija moraju što prije da postignu dogovor o normalizaciji odnosa, što bi podrazumevalo i međusobno priznanje.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka kaže da bi Kosovo imalo koristi od uključivanja u "Otvoreni Balkan".

"Lideri država, koje su dio takve inicijative, govorili su o prednostima razmjene ljudi, odnosno iz jedne države u drugu u određenim sezonama. U roku od godinu dana možda neka država ima radnu snagu koja je nepotrebna za unutrašnje tržište, koje može da se preseli u drugu balkansku zemlju", kaže Zeka.

Izvor: RSE/Kosovoonline