Uprkos inicijativi

Istraživač Instituta za demokratiju i medijaciju Alban Dafa izjavio je da je Kosovo bilo u prilici da nametne uslove Srbiji kada je pokrenuta inicijativa "Otvoreni Balkan", kao i da Kosovo još ima prostora da Srbiju uslovi priznanjem, ali da je to teže nego na početku, prenosi Koha.

"Kosovo je imalo potencijalno više prostora da postavi uslove za priznanje od strane Srbije, uprkos inicijativi zajedničkog regionalnog tržišta. 'Otvoreni Balkan' je proces koji je van okvira članstva i kao takav bilo je prostora da Kosovo postavi uslove i kaže da mi želimo da sarađujemo za regionalno tržište, ali na način da budemo priznati kao ravnopravni od Srbije, ako Srbija ne prihvati onda mi ne učestvujemo. Kosovo to može i sada, iako je teže", rekao je Dafa na KTV.

Dafa je dodao da je funkcija takvih regionalnih inicijativa kao što je "Otvoreni Balkan" politička.

"Jasno je da je funkcija inicijative politička i njihova igra je da pokažu koja je država sklonija stabilnosti i igra se igra narativa. Biti emocionalan nije najbolja strategija", rekao je on.

Plan Srbije je, kako navodi, da se nijednoj regionalnoj inicijativi koja bi mogla da se pokrene preko EU ili SAD ne kaže "Ne".

"To ne znači da je zainteresovana za stabilnost u regionu, ali ovo je pozicija koju zauzima da bi imali efektivne odnose", rekao je Dafa.

Prema njegovim riječima, Srbija nije zainteresovana za stabilnost u regionu i zainteresovana je za stvaranje sukoba u regionu.

Dafa je dodao da su Kosovo i Bosna i Hercegovina dva sukoba koja Srbija koristi za dobijanje posebnih ustupaka, uglavnom na putu ka Evropskoj uniji i odnosima sa Sjedinjenim Državama.

"Albanija i Kosovo mogu da učine više da razbiju ovu vrstu imidža, nisu to uradile iz mnogo razloga, jer Albanija ne vidi nužno odnos sa Kosovom u korist šire opštenacionalne politike, ali postoji i međunarodni pritisak na Albaniju i Kosovo da smanji svaku inicijativu", dodao je on.

Dafa je istakao da Albanija gubi bez nametanja uslova Srbiji.

"Albanija je više izgubljena time što Srbiji ne nameće uslove ni u jednoj regionalnoj inicijativi kojoj pristaje da pristupi, to je slučaj i sa ’Otvorenim Balkanom’", rekao je Dafa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore