Profesor međunarodnih odnosa

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi smatra da bi izjava ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova o podršci inicijativi “Otvoreni Balkan” mogla da bude provokacija od strane Rusije, prenosi Telegrafi.

"Izjava Rusije o 'Otvorenom Balkanu' može biti provokativna, ali to ne isključuje zahtev Kosova da bude ravnopravan u bilo kojoj inicijativi", rekao je Arifi.

On je dodao da bi Zapad trebalo ozbiljnije da shvati stvari u pogledu svih inicijativa, uključujući i "Otvoreni Balkan"

"Mislim da bi Zapad trebalo ozbiljnije da shvati stvari u pogledu svih inicijativa, ne samo 'Otvorenog Balkana'. Ali ako se vratimo na ovu inicijativu, potvrđuju se naše pretpostavke da u ovoj inicijativi može biti proruskih elemenata zbog činjenice da Srbija još nije prozapadna zemlja. To je zemlja koja ne poštuje pravila zapadnog svijeta i to nas nužno upućuje na ovu izjavu Rusije čak i ako nije tačna", rekao je Arifi.

Profesor je dodao da ta izjava ruskog šefa diplomatije na neki način potvrđuje da je Srbija zemlja koja ne napreduje i ne želi da se orijentiše ka zapadnom svijetu.

"Shodno tome, Otvoreni Balkan će kao projekat propasti, bez obzira na interesovanje nekih zapadnih zemalja za ovaj projekat", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi